Корпорация "Нидек" (Nidec), която е една от най-големите в автомобилния сектор в Япония, откри две нови фабрики в Нови Сад, Сърбия, съобщиха за БТА от японската компания.

В церемонията по откриването вчера участваха президентът на Сърбия Александър Вучич, президентът и главен изпълнителен директор на "Нидек" Такаши Фурухаши, временният шарже д'афер в посолството на Япония в Сърбия Тецуя Цубота и редица високопоставени представители на японската корпорация.

"Нидек илектрик мотор Сърбия" (Nidec Electric Motor Serbia) планира масово производство на автомобилни двигатели, а "Нидек илесис Юръп" (Nidec Elesys Europe) - масово производство на автомобилни инвертори и електронни модули за управление. Компанията ще ускори дейностите по набиране на персонал, основно технически персонал, и ще допринесе за съживяването на регионалната икономика в района на Нови Сад в Сърбия, посочват от корпорацията.

С оглед на бъдещото масово производство на "E-Axle" двигателна система за задвижване за електрически превозни средства в Европа, компанията също насърчава дейности за привличане на доставчици и създаване на индустриален клъстер за производство на автомобилни двигатели за европейския пазар.

В отговор на затягането на разпоредбите за опазване на околната среда в Европа и по-строгите разпоредби за емисии на въглероден двуокис за автомобили в големите страни, търсенето на нашите автомобилни двигатели, инвертори и ECU-електронни модули за управление се увеличава, посочват от японската корпорация.

За да се изгради ефективна система за доставки в Европа, се изграждат нови фабрики в Сърбия, които представляват централизирана база за производствените дейности на групата "Нидек", а компаниите от групата планират в бъдеще допълнително разширяване в района. Този проект е също така в съответствие с "Инициативата за сътрудничество на Западните Балкани", по която японското правителство работи в Сърбия и други региони, отбелязват от японската корпорация и посочват, че е получена голяма подкрепа от правителствата както на Япония, така и на Сърбия.

"Нидек илектрик мотор Сърбия" ще има 1000 служители през първата фаза на строителството. Фабриката е разположена на площ от 59 760 кв. м. в Нови Сад, на около 90 км северозападно от столицата Белград.

"Нидек илесис Юръп", която ще произвежда и продава инвертори и ECU - електронни модули за управление за автомобили, ще има 200 служители в първата фаза от изграждането на фабриката и е разположена на площ от 36 000 кв. м.

През декември м.г. корпорация "Нидек" стъпи и на българския пазар. Компанията откри изследователски и развоен център за Европа в Sofia Airport Center. Първоначалната инвестиция на "Нидек" в България е в размер на 3,5 млн. долара, а до края на 2023 г. се предвижда да бъдат наети 100 инженери.

"Нидек" е водещ производител на електронни устройства за автомобили с повече от 300 дъщерни компании в над 40 страни.