В комисията за финансови услуги на Камарата на представителите на САЩ започнаха изслушвания по нашумялата сага с търгуване на акции на търговеца на видеоигри ГеймСтоп. Бизнесменът от български произход Влад Тенев също дава показания по скандала. Целта е да се прецени дали резките промени в цените на акциите са белег за конфликти в структурата на пазара, които могат да навредят на някои инвеститори, предаде Асошиейтед прес.

Случилото се бе описано като победа на обикновените хора над титаните от Уолстрийт, но не всички са съгласни с това представяне, включително конгресмени и от двете партии.

Акциите на ГеймСтоп скочиха с 1600 процента през януари, преди котировките им отново да се нормализират. Въвлечени бяха огромни хедж фондове с къси позиции, форум в социалната мрежа Редит и армия от инвеститори на дребно, решили да се включат в "горещата" нова възможност.

В началото на изслушванията председателката на комисията Максин Уотърс от Демократическата партия заяви, че драмата с ГеймСтоп "е привлякла максимално внимание към институционните практики на фирми от Уолстрийт" и потенциални конфликти на интереси.

"Много американци имат впечатлението, че системата е нагласена срещу тях и че каквото и да стане, печели Уолстрийт", добави тя.

Сред хората, които ще бъдат изслушани дистанционно, е Влад Тенев - главният изпълнителен директор и съосновател на популярната сред индивидуалните инвеститори инвестиционна онлайн платформа Робинхуд, на която се разви голяма част от спекулативната търговия с акциите на ГеймСтоп. Платформата бе критикувана, включително от членове на Конгреса, след като ограничи търговията в разгара на треската.

Тенев отхвърля твърденията, че Робинхуд е действала в интерес на големите си клиенти от Уолстрийт, когато на 28 януари блокира възможността потребителите й да купуват акции на ГеймСтоп и още десетина компании. Ограниченията останаха в сила няколко дни. Платформата е обвинявана, че е променила правилата в движение насред тенденцията, в интерес на големите си клиенти, които щяха да загубят пари, ако акциите на ГеймСтоп бяха продължили да поскъпват.

Според Тенев ограниченията върху търговията са били наложени единствено за да се спазят капиталовите изисквания, определени от регулаторните органи.

"Всякакви твърдения, че Робинхуд е действала в помощ на хедж фондовете или други групи със специални интереси в ущърб на нашите клиенти, е абсолютно неверни и влияят на пазарите. Нашите клиенти са наш главен приоритет", се казва в подготвеното изявление на Тенев.

Във встъпителното си изявление пред комисията той се извини на клиентите на Робинхуд за всичко случило се около ограничаването на търговията с акции.

Докато разпитват Тенев и други свидетели, конгресмените ще се стремят да преценят дали е имало някаква манипулация в търговията с акции на ГеймСтоп или други конфликти, които са поставили дребните инвеститори в неизгодна позиция, отбелязва АП.