Както се закани преди дни, служебния министър на икономиката Даниела Везиева поиска оставките на тримата членове на Съвета на директорите на ДКК ЕАД, които гласуваха уволнението на изпълнителния директор Ваня Караганева.

Решението идва след внесен доклад по случая, изработен в Министерство на икономиката.

Везиева каза, че ще поиска оставката на тримата заради това, че те са си позволили да изнесат твърдения, които не отговарят на истината.

Министърът изтъкна и че не са били спазени процедурите за провеждане на заседанието на Съвета на директорите - без да бъдат уведомени останалите членове на съвета и министерството.

Ще бъдат предложени двама нови независими членове на директорския борд. Започнала е конкурсна процедура, тя е на етап интервюта, очаква се класиране, така че Съветът ще бъде конструиран в законния срок, увери министърът.

Везиева заяви преди дни, че ще поиска оставката на тримата членове на Съвета на директорите на ДКК заради решението им да уволнят изпълнителния директор.

Бордът на холдинга обвинява Караганева в "противозаконни действия и безотговорни бездействия", които нанасят сериозни финансови щети на ДКК и на държавата.

В отговор Везиева изрази изненадата си, че тримата директори дори не са повдигнали темата преди да вземат това решение и не са свикали по надлежен ред заседание на Съвета на директорите.

Сезирана от сигнал от изпълнителния директор на ДКК (другият е Рая Каназирева) и медийни публикации, Софийската градска прокуратура съобщи, че е била разпоредена проверка по случая.

Самата Караганева е категорична, че от встъпването й в длъжност като изпълнителен директор на ДКК се е ръководи единствено от интереса на държавата.

Министър Везиева изрази съжаление, смятала е, че с тези хора имат желанието да работят в общата кауза да се промени старият модел със скрити и непрозрачни процедури, по които се е работило.

Вместо това, продължи министърът, изразявайки притеснението си, че тези трима членове на борда се опитват да дестабилизират дружеството, да запазят досегашния модел на управление.

Везиева заяви, че не се притеснява от проверки в ДКК, в това число и от европейската прокуратура (също сезирана от ДКК).

Министърът каза, че най-много е била засегната от "опита да се нанесе жесток удар върху една от основните ни индустрии - военно-промишления комплекс". Тя допълни, че всеки опит да бъде "окалян този бизнес" ще струва на страната ни много средства, защото това е индустрия, която е експортно ориентирана, а дружествата сключват договори, които са подкрепени на междудържавно ниво.

Министър Везиева съобщи в отговор на въпрос, че ще изиска пълен одит на решения на ДКК по цесии и на други решения.