Агенцията по вписванията излезе с мотивиран отказ относно направеното искане от Съвета на директорите за отписване на Ваня Караганева като изпълнителен директор на Държавната консолидационна компания (ДКК) ЕАД. Причината - от представените документи не е установено валидно взето решение за освобождаване на изпълнителния директор на ДКК, съобщиха от пресцентъра на ДКК.

Заключението е - незаконосъобразно свикване и провеждане на заседанието на Съвета на директорите от 29 ноември 2021 г., и невалидно приемане на решенията му, се посочва в прессъобщението.

Съветът на директорите на ДКК освободи Ваня Караганева от длъжността изпълнителен директор на горепосочената дата с аргумента, че е извършила редица противозаконни действия и безотговорни бездействия, които нанасят сериозни финансови щети на ДКК, съответно на държавата и уронват престижа на Министерство на икономиката в качеството му на едноличен собственик на капитала на ДКК.

На пресконференция по-рано в петък, 3 декември, служебният министър на икономиката Даниела Везиева изтъкна, че не са били спазени процедурите за провеждане на въпросното заседание на Съвета на директорите - не са били уведомени останалите членове на съвета (включително самата Караганева) и министерството.

Министърът обяви, че е започнала процедура по смяна на тримата членове на Съвета на директорите на ДКК, инициирали уволнението на Караганева, и заради това, че те са си позволили да изнесат твърдения, които не отговарят на истината.