Френски бутици за дамско бельо, затворени заради Ковид-19, изпратиха долни гащи на премиера Жан Кастекс, за да го предупредят за ситуацията, в която се намират и да поискат повторно отваряне или по-добра подкрепа, предаде Франс прес.

С дръзките си действия бием тревога за положението, в което се намираме, обяснява пред АФП Натали Паредес, която е създала група във Фейсбук, обединяваща близо 500 независими търговци на бельо, допълва БТА.

Не разбираме защо сме затворени, когато улиците са пълни с хора и дамите могат да прекарат четири часа при фризьора, за да си направят кичури, пита Натали Паредес. Без да иска да започва война с другите търговци, тя настоява за равнопоставеност.

От началото на седмицата управители на магазини са изпратили над 200 комплекта бельо, според изчисленията на Натали Паредес.

От обкръжението на премиера потвърдиха пред АФП, че са получили пратките. Ще видим какво ще правим с тях, може би ще ги дарим на благотворителни организации, коментираха те.

Търговците също така изпращат редовно и писма, за да защитават значението на бельото, питайки: "Не е ли това първото нещо, което "надяваме" сутрин, за да се облечем, даже Вие, господин премиер?"

Ако търговците не успеят да поставят бельото в групата на стоките от първостепенно значение, те искат да получават по-голяма подкрепа в рамките на 100 процента от предишния оборот, за да могат да платят на доставчиците и за натрупаната за една година стока.