Ръководителят на Kомисията по международни отношения в Бундестага Норберт Рьотген* (представител на Християндемократичния съюз) смята, че е необходим мораториум върху изграждането на газопровода "Северен поток 2" като пауза, докато по темата преговарят Русия, Европейския съюз (ЕС) и САЩ. В интервю за радиостанция "Дойчландфунк", цитирано от ТАСС, в петък политикът подчерта, че мярката не трябва да се разглежда като въвеждане на санкция.

"Вероятно решението може да изглежда така: ЕС, Русия и САЩ могат да въведат мораториум върху изграждането на (на "Северен поток 2"), но този път не като санкция, а като пауза за влизане в преговори", отбеляза Рьотген. "По този начин ще бъде премахната сериозната загриженост на Запада, а именно, че този газопровод ще бъде използван като геополитическо оръжие срещу държавите от Източна Европа", изтъкна той.

Според политика въвеждането на мораториума ще позволи да се постигне дългосрочно сътрудничество между ЕС, Русия и САЩ.

Във вторник "Ханделсблат" (Handelsblatt) съобщи, че американските власти за първи път сигнализират за готовността си да започнат диалог за отмяна на санкциите по "Северен поток 2", но изискват редица предварителни условия. По-конкретно, те искат въпросът за реализацията и последващата експлоатация на газопровод да бъде обвързан със запазване на в същия обем на транзитните доставки през Украйна.

Проектът "Северен поток 2" предвижда изграждането на два тръбопровода с общ капацитет 55 милиарда кубически метра годишно от руското крайбрежие през Балтийско море до Германия. Работата беше спряна през декември 2019 г., след като швейцарската компания "Олсийз" (Allseas) спря полагането на тръби поради възможни санкции от САЩ. Но през декември 2020 г. проектната компания "Норд Стрийм 2" (Nord Stream 2 AG) възобнови полагането на тръби, изграждайки 2,6 км от тръбопровода в изключителната икономическа зона на Германия.

Към днешна дата са положени повече от 2300 км от 2460 км от газопровода, което е 94% от общата дължина на тръбопровода. Остава да се положат 120 км във водите на Дания и повече от 28 км - във водите на Германия, припомня ТАСС.

Тръбопроводът заобикаля транзитни страни като Украйна, Беларус, Полша и преминава през изключителната икономическа зона и териториалните води на пет държави - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия. Единствен акционер в "Норд стрийм 2" е "Газпром".

Партньори на "Газпром" са френската "Анжи" (Engie), австрийската О Ем Ви, англо-холандската "Шел" (Shell), германските "Унипер" (Uniper) и "Винтерсхал" (Wintershall), които осигуряват 50 процента от финансирането.

*Норберт Рьотген беше федерален министър на околната среда, опазването на природата и ядрената безопасност в правителството на канцлера Ангела Меркел от 2009 г. до май 2012 г. Той  беше кандидат за председател на ХДС на конгреса на партията през януари 2021 г.