До края на десетилетието "Унипер" (Uniper), най-големият вносител на газ в Германия, планира да инвестира над 8 милиарда евро (8,8 милиарда долара), за да се трансформира в по-екологично предприятие, което получава по-голямата част от необходимата му енергия от възобновяеми източници, предаде Блумбърг, цитиран от БТА.

Промяната ще стане възможна благодарение на по-бързото от очакваното възстановяване на компанията, след като в края на миналата година се наложи германското правителство да я спаси, като я национализира, пише в отчет на приходите на "Унипер".

Заедно с предварително обявените през миналата седмица печалби за първото полугодие, германското дружество прогнозира "изключително" представяне на бизнеса си през останалата част от годината.

Възстановяването "ни даде свобода за нов растеж и корпоративна трансформация", заяви главният изпълнителен директор Майкъл Луис. "Ние също искаме по-бързо да станем по-екологични, за да можем да предложим на нашите клиенти енергийни решения за тяхната собствена трансформация", добави той.

"Унипер" си е поставила за цел 80 процента от производствения й капацитет да не отделя вредни емисии до края на десетилетието. Тя ще прекрати производството на енергия от въглища най-късно до 2029 г., посочват от компанията.