Медийният конгломерат Туенти фърст сенчъри Фокс (21st Century Fox) на Рупърт Мърдок съобщи днес, че е договорил сделка за придобиване на британския сателитен телевизионен оператор Скай (Sky Plc.) с оферта, която определя стойността на телевизионната група на 32,5 милиарда долара, предаде Ройтерс.

Очаква се Фокс да получи одобрението на регулаторните органи във Великобритания тази седмица, след като през декември 2016 година сключи първоначална сделка със Скай. Сега компанията вдига офертата си до 14 бр. лири на акция спрямо предлаганите по-рано 10,75 лири на акция.

Договорената цена превишава с 82 процента котировките на акциите на Скай през декември 2016 година, преди първоначалното предложение на Фокс. Тя също така е 21 пъти над печалбата на акция, отчетена от британската група за 2017 година.

Фокс обаче все още може да се сблъска с американския кабелен оператор Комкаст (Comcast), който през февруари подаде конкурентна оферта за 12,50 бр. лири на акция. В края на вчерашната търговия на фондовата борса акциите на Скай се търгуваха за 15,01 бр. лири.

Фокс, която вече притежава 39 процента от Скай, уточни, че е получила съгласието на независимия комитет на Скай за сделката.