В близкото десетилетие в света може да бъде създаден огромен пазар за малки модулни реактори, тъй като те могат да заменят производството на електроенергия от изкопаеми горива, за да се изпълнят глобалните цели за намаляване на вредните емисии, прогнозира френската компания EDF (Électricité de France), съобщи Bloomberg.

Три големи компании - американската NuScalePower, китайската CNNC и руската "Росатом", са в надпревара за разработването на малки модулни реактори, тъй като те ще се строят по-лесно и бързо от големите реактори.

Компаниите залагат на търсенето на много държави, на които не са необходими големи реактори, но имат нужда от производство на чиста енергия и да прекратят използването на изкопаеми горива за производство на електроенергия.

"Убеден съм, че ще се появи пазар, който в целия свят ще стигне значителни размери през 2030-2040 г. Много страни ще се забавят с реализирането на нисковъглеродните си стратегии и в спешен порядък ще трябва да заменят централите си, които използват петрол, въглища и газ", заяви директорът на EDF по нови атомни проекти Ксавие Урса.

3е-news.net