Той ще бъде прокаран в дълбоководието на 100 километра от Варна с плаваща морска сондажна единица (MODU). Методът за сондиране, който ще се приложи, е традиционен вертикален морски сондаж за конвенционални залежи, съобщават от Total.

Методологията и процесите са същите, използвани при първите два сондажа. В края на октомври 2016 година френската компания съобщи за находка на петрол в своят тримесечен отчет на дейността си. Повече подробности около този сондаж не бяха разпространени. Вторият сондаж започна през септември е още в процес на изпълнение. Резултатите от него ще определят и площадката за следващия сондаж, като в момента се разглеждат три потенциални площадки.

Заради голямото разстояние от брега не се очаква третият сондаж да окаже въздействие върху крайбрежните дейности и рибните запаси при нормално протичане на операциите. За дейностите ще бъдат използвани съществуващите съоръжения и инфраструктура в пристанищната база на Леспорт, Варна. В сондажните работи ще помагат и снабдителни кораби и хеликоптери, уточняват още от Total.

В средата на ноември зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков коментира, че резултатите могат да бъдат определени като "обнадеждаващи" на фона на готвения нов сондаж в блока. Проучването на блока "Хан Аспарух", който е с площ от над 14 хил. кв. километра, започна през 2012 година. Блокът е е в близост до румънския блок "Нептун", в който залежите са оценени на над 80 млрд. куб. метра природен газ.