От сряда, 21 февруари, ТЕЦ "Марица изток" 3 (ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3") излиза на свободния пазар, тъй като договорът за изкупуване на електроенергия с Националната електрическа компания изтече. Това съобщи за БТА председателят на КНСБ в дружеството Стефан Стефанов.

"Централата няма да работи в момента тъй като пазарът е с много ниски котировки. Вчера беше 145 лева за мегаватчас, при положение, че себестойността е 250 лева и не е рентабилно да работи. Вносът на електроенергия в момента е на много ниски цени", посочи той.

От думите на Стефанов стана ясно, че към момента в дружеството няма съкращения и "желанието на ръководството е да не се стига до съкращения на работници", заяви синдикалистът. Той подчерта, че дружеството ще се опита да работи сезонно, но "тъй като тази зима беше топла се надяваме през следващата година цените да са по-добри". През летните месеци ще бъде извършен ремонт и централата ще бъде въведена в резерв като балансираща и на диспечерско разположение според необходимостта, обясни Стефанов.

Председателят на КНСБ в ТЕЦ 2 и общински съветник в Общинския съвет на Стара Загора Деян Дяков заяви, че "ако през октомври има цена на тока, която да ги устройва ще продължат да работят и да заплащат емисиите си, но ако това не се случи ще започнат съкращения. Цената на борсата в момента не ги устройва и държавата не им изкупува електроенерията и са в същото положение, в което ще бъде ТЕЦ 2 след месец юни. Защото до тогава ние работим на регулиран пазар и черпим стари количества по заповед на енергийния министър", каза Дяков.

Той обясни, че в Рудник 3 няма производство от няколко месеца, "защото "КонтурГлобал" не са им давали заявки за въглища от шест месеца. Те черпят въглища, които бяха на склад и на практика Рудник 3 отдавна не копаят", посочи Дяков.

Рудник "Трояново 3" на Мини Марица Изток досега работеше главно за доставките на въглища за "Контур Глобал - ТЕЦ "Марица Изток 3". През бяха направени много инвестиции в енергийната мощност край с. Медникарово и тя покрива всички съвременни показатели за опазване на околната среда.

Липсата на дългосрочен договор за покупката на електроенергията и високите цени на емисиите квоти са причината ръководството да предприеме консервация на блоковете.