ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" спря временно работа от сряда, 21 февруари, след изтичане на договора с Националната електрическа компания. Спирането е временно, информира местното електронно издание Divident като уточнява, че на този етап няма да има съкращения на работни места и има изготвен график за всички 400 работници. Основно те ще бъдат заети с ремонт на централата и подготовката й за време, в което цените на електроенергията ще са по-добри, се посочва в публикацията, базирана на думите на изпълнителния директор Васил Щонов. Уточнява се, че в момента централата работи с един блок.

"Изтича нашият договор и минаваме на търговски принцип. Когато има добри цени ще работим, а когато няма добри цени, няма да работим. За момента 21-ри и 22 февруари се очертават като дни, в които няма да има търсене на нашата високо стойностна електроенергия. Ще трябва да спрем и блока, който в момента работи. Когато се появят добри цени ще пуснем отново централата", цитира изданието думите на Щонов.

По думите на изпълнителния директор, собствениците на ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" имат намерение централата да оперира поне още няколко години в зависимост от три неща - решение на държавата, промяната на цената на балансиращата енергия, както и от цената на въглищата.

"Основният проблем е, че цената на газа е много ниска и затова цената на произведената от въглища електроенергия не е атрактивна в момента. Работим с държавата за това, хората, които са при нас, да бъдат обучени и в други дейности", каза още изпълнителният директор на ТЕЦ-а.

"Контур Глобал - ТЕЦ "Марица Изток 3" спря работа в 00.00 часа през нощта, предвид това, че няма график на производство. Системата на страната работи без никакви проблеми и не очакваме такива в следващите дни, каза в сряда по БНР изпълнителният директор на ЕСО Ангелин Цачев. В момента работят двете големи въглищни централи в Маришкия басейн, както и ТЕЦ "Бобов дол", като "Бобов дол" работи на свободния пазар, допълни той.

Рудник "Трояново 3" на Мини Марица Изток досега работеше главно за доставките на въглища за "Контур Глобал - ТЕЦ "Марица Изток 3". В годините назад бяха направени много инвестиции в енергийната мощност край с. Медникарово и тя покрива всички съвременни показатели за опазване на околната среда. Липсата на дългосрочен договор за покупката на електроенергията и високите цени на емисиите квоти са причината ръководството да предприеме консервация на блоковете.