Елена Ценова е част от екипа на МЕТРО България вече 19 години. Нейната история в компанията започва през лятото на 2005 г. като асистент в дирекция "Снабдяване". Кариерата ѝ преминава през различни нива и позиции в отдела, като в нейната сфера на отговорност са също така ключови проекти за развитие на дивизията. От 2021 година тя заема една от най-ключовите позиции в МЕТРО - директор "Снабдяване" и е част от Борда на директорите на МЕТРО България. Разговаряме с нея за формулата на успеха, екипния дух и съветите, които би дала на младите хора в началото на кариерния си път.

Можете ли да ни разкажете Вашата кариерна история в МЕТРО България? Кога започнахте в компанията, на каква позиция и днес къде Ви намираме?

Моята история в МЕТРО България започна преди 19 години - тогава бях на 25 и това беше моята втора поред работа. Предишният ми опит беше в съвсем различна сфера от търговията.

Както всяко начало и това беше трудно. Когато постъпих в МЕТРО България, заех позиция асистент-търговец в отдел "Снабдяване". Още си спомням шока, който преживях от сблъсъка с всички системи, процеси и процедури. Определено началото не беше никак лесно. Но свикнах бързо, благодарение на колегите и на добрата работна атмосфера, която имаме и до днес в компанията. И така, годините минаха и ето ме вече тук на позиция директор "Снабдяване".

Коя е любимата Ви част от работата? А как преодолявате предизвикателства?

Търговията е моята любима част от работата - изборът на стоки, преговорите с нашите партньори, ценообразуването и т.н. За съжаление сегашната ми позиция ме отдалечава от тези аспекти, но пък откривам други, които ме зареждат изключително много, например работата с хората. Тъкмо с тях преодолявам предизвикателствата, защото за мен екипът е основна част от формулата на успеха.

Кои са уменията, които човек трябва да развива в себе си, за да постигне удовлетворение в кариерата?

О, това е много труден въпрос. Не мисля, че съществува универсален отговор, но може би едно качество, което всеки би трябвало да усвои, е да се радва и да се поздравява за успехите, които постига. Да им отдаде нужното време и внимание, за да може да изживее положителните емоции от своите постижения. Мисля, че малко хора притежават това умение, включително и аз, но за да се чувстваш удовлетворен в кариерата си, трябва да цениш успехите си.

Кои са най-важните уроци, които научихте на всяка следваща стъпка?

Винаги има да учиш още и още, и още! Всяка промяна е положителна, дори и в конкретния момент да не виждаш ситуацията като такава. И най-важното: всеки от нас сам определя докъде да се развие и сам поставя границата. Всичко се случва в главата на човек, а животът дава безгранични възможности и само ние можем да решим докъде искаме да стигнем.

С какво се различава МЕТРО България като работодател, според Вас?

МЕТРО България се отличава с грижата си за хората - като атмосфера на работа, като разбиране и помощ към служителите, като социална политика и развитие на кадри, като възможности за професионално израстване, но най-вече с уважението и отношението към всеки човек.

Каква е ролята на компанията за кариерното развитие? А на екипа?

Нещо, с което истински се гордеем - нашата компанията прави изключително много, за да подпомогне кариерното развитие на всеки, който има това желание. Осигуряваме възможност за локални и международни обучения, обмяна на опит с други страни, предоставяме ясен хоризонт за следващи стъпки в професионалното израстване и много други възможности. В резултат МЕТРО България получи международния сертификат "Top Employer" за седма поредна година от Top Employer Institute в Нидерландия. Допълнително мога да кажа, че работната атмосфера във всеки един екип е подкрепяща и насърчаваща развитието на колегите. Но отвъд усилията на компанията, най-важният фактор остава вътрешната амбиция и желание да се научиш, да придобиеш нови умения и знания, да бъдеш една по-добра версия на самия себе си.

Каква е тайната на добрия екип?

Тайната на добрия екип са честните и открити взаимоотношения. Без осъждане на чуждото мнение, без страх и винаги с уважение към всеки един, който е част от екипа.

Много млади хора сменят често позицията си, за да постигнат по-високо ниво. Защо решихте да развивате кариерата си в МЕТРО България?

Младите често сменят позиция или работодател, защото са млади. Защото, когато си млад нямаш търпение, искаш нещата да се случват бързо. И това не е, защото сегашното поколение е по-различно от предишното и т.н. Просто когато си млад е така - не ти се чака!

А защо аз реших да се развивам в МЕТРО - всъщност това се случи по естествен път. Моята единствена цел през годините е била да бъда добра в работата си и да се самоусъвършенствам. Много хора бъркат това с кариерна амбиция, но не е - това е стремежът да ставаш по-добър професионалист с всеки изминал ден.

Какво ще посъветвате младите хора, в началото на кариерния им път?

На първо място бих ги посъветвала да си изберат професия, която да обикнат. Защото ние прекарваме по-голямата част от живота си на работа и е много важно това, което вършим, да го вършим с желание и вдъхновение. И на второ място - съветвам младите хора винаги да се състезават със самите себе си, да се стремят, да се променят, да се усъвършенстват и учат. Не заради другите, не заради кариера или работодател, а заради самите себе си.

 
С подкрепата на: Метро България