От 1 януари 2025 г. поне пет процента от месечните таксиметрови пътувания от летището трябва да се извършват с електромобили, а година по-късно този процент ще достигне десет. Това съобщиха от пресцентъра на Летище София.

За ускоряването на процеса "СОФ Кънект", фирмата оператор на столичното летище, се ангажира да предоставя допълнителни финансови стимули за такси компанията, чиито услуги ще използват пътниците на аерогарата в идните пет години.

От края на юни пътниците ще използват услугите на "Йелоу-такси". Компанията е избрана след проведена тръжна процедура с участието на най-големите таксиметрови фирми в София. Договорът е за пет години с възможност за допълнителни три, обвързани с представянето и нивото на предлаганите услуги, уточняват от столичния аеропорт.

На аерогарата компанията осигурява постоянно присъствие на екип, който да следи за качеството на предоставяната услуга.

С подписването на договора новият оператор на таксита се ангажира да предоставя превози от и до летището с все по-екологични автомобили.

"Наземният транспорт от и до летището е съществена част от пътническото преживяване. Изборът на компания, която да предостави услуга в съответствие с най-високите стандарти при таксиметровия превоз, е стъпка за повишаване на пътническия комфорт и част от летищната трансформация с грижа към клиента" - каза Хесус Кабайеро, изпълнителен директор на летището, при подписването на договора.

В средата на май операторът на Летище София "СОФ Кънект" обяви плановете си за ускорено инвестиране до края 2025 г. Повече от 50 млн. лв. годишно ще бъдат влагани в развитието на летището в следващите три години. Така ще се постигне увеличение от 60 млн. лв. или две трети повече спрямо заложеното в концесионния договор, увериха от столичното летище.