Автомобилостроителната група "Стелантис" (Stellantis) е изправена пред стачка на работниците в заводите й в цяла Канада, предаде Си Ен Би Си, итирана от БТА.

Канадският синдикат "Юнифор" (Unifor) обяви днес началото на национален трудов протест, в който се очаква да се включат над 8200 души, които работят за "Стелантис".

Профсъюзът настоява автомобилната компания да увеличи заплатите на работниците, както и своя принос във вноските за пенсионното им осигуряване, посочва Ройтерс. До трудовия протест се стигна, след като синдикатът не успя да постигне споразумение със "Стелантис" относно тези искания.

В стачката се включват заетите в две големи монтажни фабрики на корпорацията, разположени в канадската провинция Онтарио. В тях се произвеждат моделите седан "Крайслер 300" (Chrysler 300) и минивана "Пасифика" (Pacifica), както и спортните автомобили "Додж Челинджър" (Dodge Challenger).

Стачката в Канада идва, след като в събота корпорацията постигна предварително споразумение с профсъюза на Обединените автомобилни работници (UAW) в САЩ за спиране на трудовия им протест.

Стачката в САЩ започна на 16 септември с искане за съществено повишаване на трудовите възнаграждения, като в нея участваха около 46 000 души от "тримата големи" - Ford, GM и Stellantis. Споразумения вече са постигнати с Ford и Stellantis.