"Стелантис" (Stellantis) - производителят на "Крайслер" (Chrysler), постигна предварителна сделка със синдиката на Юнайтед Ауто Уоркърс (United Auto Workers - UAW) за прекратяване на шестседмичната стачка, съобщи Би Би Си.

Споразумението, което все още трябва да бъде одобрено от синдикалните лидери и членове, е подобно на сделката, сключена с "Форд" (Ford) миналата седмица.

Автомобилният концерн "Стелантис" притежава марки като "Ситроен" (Citroen), "Фиат" (Fiat), "Опел" (Opel), "Пежо" (Peugeot), "Рам" (Ram), "Джийп" (Jeep) и др.

UAW започна стачки срещу "генерал Мотърс" (GM), Ford и Stellantis през септември, за първи път в историята на синдиката това се прави в три компании едновременно.

Синдикатът все още не е постигнал сделка с GM, като разширява действията си срещу фирмата.

Споразумението между UAW и Stellantis ще доведе до повишаване на заплатите на повечето работници с 25% през следващите четири години и половина.

Профсъюзът също така съобщи, че най-ниско платените работници в Stellantis ще получат увеличение на заплатите с повече от 165% през периода на споразумението.

Работниците на Stellantis ще се върнат на работа, докато сделката бъде ратифицирана, каза синдикатът.

"Постигнахме това, което само преди седмици ни казаха, че е невъзможно", каза президентът на UAW Шон Фейн.

В рамките на преговорите (и в крайна сметка - на сделката) е станало ясно, че Stellantis ще отвори отново завода за асемблиране в Белведере, Илинойс, който затвори по-рано тази година.

Освен това UAW каза, че производителят на автомобили също така се е съгласил да построи нов завод за батерии до съществуващата фабрика в Белведере.

"Преди осем месеца Stellantis затвори завода, изкарвайки 1200 от нашите членове на улицата", каза вицепрезидентът на UAW Рич Бойър.

Главният оперативен директор на Stellantis North America Марк Стюарт каза: "Бих искал да благодаря на всички преговарящи екипи, които работиха неуморно в продължение на много седмици, за да стигнат до края. Очакваме с нетърпение да приветстваме нашите 43 000 служители обратно на работа и възобновяване на операциите."

Президентът на САЩ Джо Байдън приветства споразумението.

"Аплодирам UAW и Stellantis за това, че се обединиха след тежки, добросъвестни преговори за постигане на историческо споразумение, което ще гарантира на работниците заплащането, ползите, достойнството и уважението, които заслужават", каза американският президент в свое изявление.