Сръбският бизнесмен Драган Шолак, който чрез "Юнайтед Груп", притежава "Нова тв" и "Виваком" у нас, е новият собственик на футболния "Саутхемптън". Бизнесменът е придобил основния пакет акции срещу 100 млн. паунда.

Досега мажоритарен собственик на "светците" беше Гао Дзишън, който през 2017 г. придоби 80% от акциите.

На официалния си сайт "Светците" обявиха сделката, че Драган Шолак е закупил акциите (80%) от досегашния мажоритарен собственик Гао Джишън.

Sport Republic, базирана в Лондон инвестиционна фирма в спортната и развлекателната индустрия, придобива контролния пакет акции в клуба. В холдинговата компания участват още бившият футболен директор на "Брентфорд" Расмус Анкерсен, както и инвеститорът Хенрик Крафт.

"Футболен клуб "Саутхемптън" може да потвърди, че Sport Republic завърши придобиването на контролния пакет акции. Компанията е инвестиционен посредник в спортната и развлекателната индустрия. Те са закупили мажоритарния дял в клуба и ще работят в партньорство с Катарина Либхер, която запазва миноритарното си участие", гласи официалното изявление на клуба.

"Моите партньори и аз имаме опит в дългосрочни инвестиции в спортната и развлекателната индустрия и Sport Republic е основана, за да комбинира този опит и да предостави нещо уникално за пазара. "Саутхемптън" притежава толкова много от качества, които търсихме в голяма спортна организация. Има страхотен мениджърски екип, отлично развива таланти, има отбори, които играят атрактивен футбол и страхотна фен база. Радваме се, че можем да приключим тази сделка като първа стъпка към изпълнението на нашата инвестиционна стратегия. "Саутхемптън" ще бъде крайъгълен камък на организацията, която планираме да изградим", сподели от своя страна Драган Шолак.

"Светците" в момента се намират на 14-а позиция във Висшата лига.

Драган Шолак е основател и председател на Управителния съвет на "Юнайтед груп". Под негово ръководство компанията се превърна в лидер в телекомуникационния и медийния пазар в Югоизточна Европа.