Акциите "ГеймСтоп" (GameStop) поскъпнаха с над 100 процента към края вчерашната търговия на Уолстрийт, след като на компанията за търговия с видео игри обяви промени в ръководството си, информира Си Ен Би Си.

Търговията с ценните книжа бе спряна по-малко от 30 минути преди приключването на търговската сесия, след като повишиха цената си със 103,9 процента. В следборсовата търговия акциите прибавиха още 83 процента, допълва БТА.

"ГеймСтоп" обяви по-рано тази седмица, че главният й финансов директор Джим Бел ще се оттегли от поста на 26 март.

В съобщение до Комисията по ценните книжа и фондовите пазари се посочва, че оттеглянето не се дължи на разногласия с компанията по въпроси, свързани с дейността, политиката или практиките й.

Според източници Бел не напуска доброволно, а по-скоро е бил "изтласкан" от Райън Коен, съоснователя на компанията за онлайн продажби на стоки за домашни любимци Чуи (Chewy), която инвестира в "ГеймСтоп" миналата година с надежда да ускори преминаването й към интернет търговия.

Как се стигна до тук?

Припомняме, че именно "Гейм Стоп" се оказа в епицентъра на "борсовата война" на Уолстрийт, разиграла се в края на януари. Професионални инвестиционни фирми, заложиха много пари, че акциите на "ГеймСтоп" ще се сринат, същевременно "армия" от малки доброволни инвеститори подкрепиха акциите на компанията и се противопоставиха на големите инвеститори. Някои от най-популярните платформи за търговия с акции забраниха покупката на книжата на определени компании, обект на засилен интерес за къси продажби, което причини силно недоволство сред потребителите, а конгресмени от двете партии в САЩ поискаха разследване на случващото се. 

"Робинхуд" (Robinhood) и други инвестиционни платформи забраниха да се купуват акции на търговеца на видеоигри "ГеймСтоп" и други компании в тежко положение, чиито цени през последните дни се изстреляха нагоре заради спекулативни сделки, насърчавани в социални медии, което доведе до силна нестабилност на пазарите.

Като резултат водещите регулаторни органи на финансовите пазари в САЩ заявиха, че ще проверят дали неотдавнашните сътресения на фондовия пазар са сигнал, че действащите търговски практики не защитават достатъчно инвеститорите.