Поведението на Tesla и нейния главен изпълнителен директор Илон Мъск силно наподобява това на Lehman Brothers Holdings преди 10 години, обяви Дейвид Айнхорн, мениджър на известния хедж-фонд Greenlight Capital. Точно той бе забелязал смущаващи счетоводни проблеми няколко месеца преди фалита на Lehman през 2008 г., който отприщи смазваща глобална икономическа криза.

"Подобно на Lehman, смятаме, че измамата е на път да обхване Tesla", твърди Greenlight Capital, която бързо разпродаде притежаваните от нея акции на Tesla. "Нечестното поведение на Илон Мъск предполага, че той вижда [ситуацията] по същия начин", казва Айнхорн, цитиран от TechNews.bg.

Писмото на Greenlight бе оповестено само ден, след като Мъск, дългогодишен критик на тези, които разпродават бързо, се подигра с Комисията по ценните книжа и фондови борси (SEC) в САЩ, като я нарече "Комисия за обогатяване на бързо разпродаващите".

Всичко това се случва броени дни, след като Мъск се споразумя с Комисията да остане главен изпълнителен директор на Tesla, но да отстъпи председателското място. Споразумението все още не е одобрено от съда.

Годината е трудна за Greenlight, отбелязват финансовите наблюдатели, отчитайки, че основният фонд бележи спад от 25,7% към септември. Бързата разпродажба на Tesla обаче е "втората по големина победа през третото тримесечие".

В презентация пред инвеститорите през май 2008 г., четири месеца преди обявяването на фалита на Lehman, Айнхорн постави под въпрос практиките на счетоводството на инвестиционната банка, включително в областта на недвижимите имоти. Тогава той заяви, че "е необходимо да привлече големи суми капитал". Сега Айнхорн твърди, че при Tesla има "много паралели" с Lehman. Според него, това застрашава инвеститорите.

"Месеци по-късно акционерите, кредиторите, служителите и глобалната икономика платиха голяма цена, когато неразумното поведение на ръководството доведе до фалит", каза Айнхорн по повод банкрута на Lehman.

В момента, според него, голям проблем за Илон Мъск е, че Tesla ще загуби твърде много пари, целейки се в масовия пазар, където продава своя Model 3 на стартова цена от 35 000 долара - и все пак бизнесменът "не може да събере сили" да отмени програмата и да върне депозитите на клиентите. "Поведението му предполага, че прави всичко възможно, за да бъде освободен от позицията си на главен изпълнителен директор и да избегне отговорността", каза Айнхорн.