Ръководителят на Тесла (Tesla) Илон Мъск е наел експерти от американската банка Морган Стенли (Morgan Stanley) да го консултират по въпроса за изкупуването на акции на компанията и делистването й от борсата, информира Блумбърг, цитиран от БТА.

Консултантите на Морган Стенли ще помагат не на Тесла, а лично на Мъск, уточнява медията, позовавайки се на източник.

Банката вчера спря да оценява котировките на производителя на електромобили без обяснение.

47-годишният Мъск шокира финансовия свят на 7 август с туит, че възнамерява да изкупи акциите на компанията за 420 д. на акция и да я делиства от борсата, като финансирането за операцията е осигурено. По-късно той уточни в блог, че няма приключена сделка за финансиране на изкупуването. Туитът обаче привлече вниманието на Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) на САЩ, която изпрати призовка до компанията с искане за разяснения.

Мъск съобщи миналия понеделник, че ще бъде консултиран от банка Голдман Сакс (Goldman Sachs) и компания Силвър лейк (Silver Lake).

Добавяйки Морган Стенли към Голдман Сакс, шефът на Тесла привлича двамата водещи консултанти по корпоративни сливания в САЩ тази година, отбелязва Блумбърг. И двете банки имат отдавнашни връзки с Мъск, като Морган Стенли е сред 20-те най-големи акционери на Тесла с дял от 0,6 на сто. Към февруари 2017 г. Мъск освен това дължеше на финансовата институция 344,4 млн. д. по лични кредити, гарантирани с негови акции.