Случаят с Tesla напомня фалита на Lehman Brothers

Така започна глобалната финансова криза преди 10 години

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ха ха ха! Точно така се прави за да си напазаруваш евтино, това което си продал скъпо преди време. След това прибираш всички ползи, които си представял до тогава като негативи. Еваала на геният му!

Аз се кефя и на Илон Мъск и на Тесла (макар да нямам Тесла) Виждате колко е трудно да се пробие в един пазар където има много играчи които са там от едва ли не столетия! Спечелили име и доверието на пазаря. Един най трудните бизнеси в света е да започнеш компания за нови марки коли - изискват се милиарди и много години за да разбереш дали ще стане или няма да стане. Илон се е опитал да приложи американският подход за започване на фирма - лийн стартап. Започва малко, в конретен пазар и с предплащане от желаещи клиенти. И пак е трудно! Понякога чета как се подигравате на руснаците че не са направили един автомобил и само танкове и самолети. За какво? Дори и да направят ще трябва да се борят срещу доказани гиганти за да те убедят тебе и околните че някак си са по добри. Така не правят пари. На, виждате как вървят коли като Киа и Хюндай които влезнаха много късно на пазаря...след толкова години пак едвам могът да ви убедят да ги купите а кво ли не предлагаха...7г гаранция и други трикове. И пак, ако можеш да си купиш нещо друго, ще си купиш нещо дуго а не Киа или Хюндай.

Карам втжра киа и няма нужда да ме убеждават.Сносно направена не по-вле от останалите. А на Мъск теслите са просно поредния моден артикул както бе и с първите айфони и умни часовници.Дай да видим след 20г къде ще е..

Баце, точно първият айфон е революция - пусни си филмчето от представянето и сам ще се сетиш как се кърчеха пръсти със смс-си преди това. Друг е въпросътм че 10 г по-късно предпочитам от старите Нокии, въпреки кършенето на пръстите;) Но масово си е тъч вече, по-добре за повече цели.

Повтаряйте непрекъснато, че Мъск е мошеник и че е за затвора. Трябва всячески да му пречим, да му създадем негативен образ, защото гадината изхвърли Роскосмос от бизнеса със сателити и нанесе милиарди щети на матушка Русия. Ако "Тесла" постигне целите си, ще секнат и приходите от Петрол. Ще се наложи минималната зарплата да падне от сегашните 150 долара на 75. Ако двигателите и технологиите на СпейсХ се приемат на въоръжение в США и С-70000000 няма да ни помогне и ще се наложи да сваляме редовно наши безаналогови самолети.

да, така е, те и Спейс Шатъл бяха бъдещето, бяха недостижими, ненадминати------ докато не изгърмяха 33% от тях, та се наложи руснаците да им извеждат сателитите

Не съм казал, че facebook е пирамида, а само, че е абсурдно да се твърди, че Tesla е пирамида, защото акциите и били надценени. Ама четете внимално преди да пишете бе хора!

От години е ясно, че Тесла е пълен балон. Но това, че нейният фалит може да се яви запалката на разпада на фиансовата пирамида като цяло ме изненадва. Това означава, че всичко е един финансов гнилоч. Което също се знае отдавна, но сега започва да ме плаши.

Тесла е само занимавка на Мъск покрай Спейс Екс. Оттам ще дойдат големите пари, останалото е като Скучната Компания и огнехвъргачките :)

нищо, и без това руските електромобили са по-хубави и бързи, и даже са бронирани!

zeddd

Нищо не е свършило, докато не свърши. :) Целта на подобни "прогнози" може да е просто да накара много от инвеститорите да разпродават акциите си та да може някой да ги изкупи на по-ниска цена.

Мошеник, има ли още хора, които държат акции на този паун

МОШЕ-НИК от мошетата измамници е.

Добър ник си си избрал. Описва те прекрасно.

фалита на лемън брадърс не е отприщил никаква криза, както и фалита на теслата няма да има нищо общо с криза; кризата съществува от момента на пускането на първия долар в обръщение и а големината й зависи само от скоростта на натрупване на дълга или на печатане на още долари и толкоз. ама тва е малко мъчничко да се вдене даже от големи и "дипломирани" "финансисти".

Позволи ми да не се съглася с теб! След края на ВСВ , всички се съгласяват доларът да бъде резервна световна валута, тъй като има златно покритие, а САЩ са обещали да не печатат много. Така че доларът е бил добър избор, до 1972, когато е обявен първият фалит на САЩ след ВСВ.

Всъщност долара никога не е бил стабилна валута!!! И всчки след ВСВ са го знаели, но са нямали избор, както е и сега. "През 1900 г. САЩ изоставят биметалния стандарт и преминават към златен стандарт, като долара е изцяло обезпечен със злато и се равнява на 23,22 грана (1,505 g) злато (1 тройунция злато=$20,67). Поради постоянната девалвация на долара САЩ се отказват от златния стандарт през 1933 г., и валутата става свободно конвертируема. Намалява се значително златното покритие, като 1 долар се равнява на 13,71 грана (0,888 g) злато (1 тройунция злато=$35). Този стандарт просъществува до 1968 г. След Втората световна война с цел стабилизация на международната валутна система, е прието Бретън-Уудското споразумение през 1944 г., според което щатският долар става световна валута заедно със златото. През 1971 г., САЩ окончателно преустановява използването на златния стандарт и премахва обезпечението на валутата."

Вие търсите реални причини за силата или слабоста на долара без да се съобразявате с факта че законите за едно средство за плащане идват най вече от вярата на хората в това средство. Не е необходимо една валута да е добре обезпечена за да е силна, така както не е необходимо да си видял Христос за да си христянин. Вярата във валутата (и религията) не са вързани за реалноста и фактите както вие се подвеждате да мислите а по скоро в нейният маркетинг - поради липса на под добра дума. Примери за това бол..като тръгнеш от Кока Кола (реално погледнато газирана вода с карамел) която е най известната и вярвана марка в света и стигнеш до религи и разни поличитески лидери сега и в историята които капитализаират не на факти и на емоционални елементи и фактори далеч от реалноста.

Прав си!Добре,че съществуват рублата и рупията та да разчитаме на тях!

Май няма да се излъжат експертите, които вещаят нова икономическа криза.

Мъст не е глупав. И съветници има. С това искам да кажа, че нищо не е случайно. Най доброто е, че американският бюджет, ще налее едни пари.

И ква стана тя?

И ква е станала? Някакъв спекулант коментира технологична фирма с активи за милиарди и моментен темп на производство от 350 000 коли годишно с прицел от 500 000.

Американците отдавна си затриха автомобилостроенето, вече друг го диктува, да внимават да не изпуснат и другите направления, както е тръгнало на самозаблуди и измами като в случая.

Африканският разбойник много се е издигнал в очите на американците, щом го сравняват с Лемън Брадърс.

еми баце, същата схема, но лемънът правеше това с ипотечни деривати.

Ганчовците с по дтри леа на час зерпалтки пак са дрискали в дирникъ...типи1но за ганя..мизерник, но разбирачи борец за световната правда, разбирай болшевик -куманид, мразещ Амерока и лижещ руски миризлив батуш...

Ясно.Тесла е в историята.Пък тъй им са радвах.Изстреля си кабриото в орбита,утре-вдругиден щеше да запокити 5-6 камикадзета към Марс.....ма нейсе...

тесла няма да праща никого на марс, дурак от колхоза; спейс екс ще го направи; тя няма финансови проблеми, защо не се опитва да продава скъп и иновативен продукт на ниска цена на масовия потребител (какъвто е случаят с модел 3), а изпълнява поръчки на наса и на военните; това са две отделни фирми в съвсем различна ситуация, но ти си елементарен трол и мисълта ти е твърде ограничена, за да го осмислиш

Е нали преди 3 седмици казах че това е финт.

Не знам за кой път ще го напиша, а който иска да ми слага минуси. Мъск е за затвора!

И защо? Защото изхвърли Роскосмос от бизнеса със сателити ли? Или защото с бързото внедряване на електромолибилте бензиностанцията ще фалира?

Те така си фалират в кочината - с кредитен рейтинг ААА.

Е това новина ли е - естествено, че Тесла е поредният финансов балон, с който ще се откраднат милиарди долари ! Не може измислена автомобилна компания, с мъка сглобяваща по 80 х. коли годишно в палатки да бъде оценявана повече, от автомобилни компании, произвеждащи по 80 млн. коли годишно, само защото Тесла имала висок "борсов индекс" и "пазарна капитализация" тц тц ... нали е Хамериканска и трябва да е "високо оценена" ...

Дали Тесла е балон ще разберем най-много до година време, а междувременно я кажи коя е тази компания дето произвежда 80 милиона коли годишно, че ми стана интересно как така аз да не я знам.

Преполагам има в предвид Matchbox :)

За изминалите 9 месеца от 2018 Тесла са произвели почти 200 000 автомобила, което е повече от произведените от Ferrari за цялата им история. Акциите може и да са надценени, но със сигурност реалното им покритие е по-голямо от тези на facebook, например. Но никой не говори, че facebook е пирамида. Икономиката е много сложна материя съчетаваща, като обективни, така и субективни фактори, така че е смешно лаици да изказват крайни мнения. Макар, че е още по-смешно експерти да се окаже, че са гршили.

... призивът ти "лаици да не изказват крайни мнения" май е в противоречеи с написаното преди 2 изречения, че фейбук е пирамида. Хубаво е първо да се чете, да се ограмоти човек (какво представлява схемата, наречена "пирамида"), а после да пише по форумите:)

когато видим Тесла на 40г на търг струваща няколко милиона тогава ще говорим.Защото конете от маранело имат история.Нещо което теслата колкото и да е "футуристична" не се знае и след 10г дали ще е тук.. А фейса е огромна пирамида но предвид добрия пазар за лични данни в който се превърна ще я помпят още