Френския производител на лекарства "Санофи" (Sanofi) предложи да включи свои заводи в усилията за добиването на ваксината срещу Covid на "Пфайзер" (Pfizer). Така за първи път съперници на този пазар ще си сътрудничат.

Ваксината, разработвана от "Санофи", все още не е одобрена в ЕС, макар да е една от предварително избраните от Европейската комисия. Очаква се тази ваксина да бъде готова не по-рано от края на годината, което открива възможността производствените мощности да бъдат използвани за ускоряване на производството на "Пфайзер".

По споразумение с Европейската комисия от миналия септември "Санофи" и "ГлаксоСмитКлайн" (GSK) трябва да предоставят до 300 милиона дози ваксина на Европейския съюз.

Междувременно единственият завод за производство на ваксината на "Пфайзер" в ЕС възстановява работата на пълна мощност. Това съобщиха медии в Белгия, след като преди седмица от завода в Пурс, северно от Брюксел, предупредиха за временни затруднения.

Предвижда се натрупаните закъснения да бъдат наваксани и държавите от ЕС да получат заявените количества до края на март. Уточнява се, че заради настройка на поточните линии производството е било намалено с осем на сто.