Държавната консолидационна компания (ДКК) продължава да е под светлината на прожекторите - заради анонси за закриване, заради честите смени в управата, гарнирани със скандали, и вечната тема - ремонта на язовирите. 

Не възнамеряваме да изваждаме нито едно от дружествата в ДКК, нито да я закриваме. Това каза вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова по време на парламентарния контрол в петък в отговор на два депутатски въпроса по темата за язовир "Огоста".

С лека ръка да се каже "Закриваме ДКК", без да мислим за последиците за всички държавни предприятия вътре в нея, е неразумно. Още повече, че амбицията на министерството е да оздравява държавните предприятия и да покажем, че те могат да бъдат управлявани добре така, както и частните, допълни министърът, цитирана от БТА.

Дъщерните дружества към ДКК са доста, напомни Нинова, като сред тях изброи "ВМЗ - Сопот", "Кинтекст", "Монтажи". Техните активи са вкарани в капитала на ДКК, на база на тези активи ДКК е получила кредити от Българската банка за развитие (ББР). В резултат на това тези кредити под различни форми са стигнали отново до дружествата, за да осъществяват дейността си, изтъкна министърът. Това е доста сложна система на взаимоотношения в юридически, административен и политически аспект и на практика прави трудно закриване на холдинговата структура, стана ясно от думите на вицепремиера.

С изявленията и намеренията си вицепремиерът Нинова зачерква идеята на премиера Кирил Петков да се закрие ДКК, а всички нейни дъщерни дружества да преминат на подчинение към министъра на икономиката. 

Ден по-рано, в четвъртък, 10 февруари, Корнелия Нинова обяви пред журналисти в парламента, че е сменила членовете на борда на ДКК след подадена молба за освобождаване от изпълнителния директор на холдинговата компания. Изпълнителният директор си подаде молба за освобождаване - смених останалите членове на борда, каза министърът.

Искам да оптимизирам работата на държавните предприятия - знаете какви проблеми има там. Така че прецених, че искам нов състав на борда, с който да оптимизирам работата, отбеляза Нинова, като уточни, че е поискала пълна проверка за работата на ДКК и очаква доклад от Сметната палата.

Във връзка с язовирите, ремонтът и реконструкцията на които, е под "шапката" на ДКК (извършва ги дъщерното на ДКК дружество "Монтажи), на 21 януари Нинова каза по време на изслушване в парламента (по нейно искане) Нинова.

Одобрени са 416 язовира за основен ремонт или реконструкция, за които от държавата са отпуснати на ДКК 500 млн. лева. ДКК авансово превежда сумата на "Монтажи" ЕАД да започне ремонти на 267 от тези над 400 язовира, като към момента са завършени ремонтите на 11 язовира. От тях за 10 ДНСК се произнесе, че са незаконно ремонтирани и отказа да ги приеме и само един е узаконен, каза тогава Нинова.

Да припомним, че в средата на миналия декември Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство с оглед данни за извършено престъпление в ДКК. От прокуратурата информираха на 14 декември 2021 г., че предмет на разследването по делото ще бъдат обстоятелствата, свързани с редица договори, сключвани в ДКК, и последиците от това, включително изплатените вече средства по тези договори, както и други обстоятелства. Досъдебното производство бе образувано след проверка на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).