Един от рисковете пред проекта АЕЦ "Белене" е политическият. Това заяви в Плевен председателят на Енергийната комисия в Народното събрание (НС) и депутат от ГЕРБ Валентин Николов.

Той поясни, че този риск носят предстоящите избори за парламент. Ако влязат повече партии, които се отнасят негативно към проекта, това ще вдигне цената му или ще го възпрепятства, защото няма да има сигурност дали той ще бъде продължен или ще се вземе решение да бъде спрян, добави Николов, цитиран от БТА.

Друг голям риск пред проекта, според него, е демографският.

АЕЦ "Белене" и Зелената сделка

Положително за проекта е, че предстои голяма част от централите замърсители да бъдат изведени от експлоатация. След 2025 г. всички, които по някакъв начин замърсяват околната среда няма да имат право да получават държавна помощ, припомни депутатът. Той изтъкна, че Гърция и Румъния вече са заявили извеждане от експлоатация на подобни мощности, което показва, че "в региона ще има недостиг от капацитет".

"Успяхме да се преборим с нашите евродепутати ядрената енергетика да не попада в централите, които са несъвместими със Зелената сделка. Засега те няма да бъдат подпомагани финансово, но при всички случаи няма да им се пречи да бъдат изграждани, защото се видя, че без основни, базови мощности много трудно може да се осъществи Зелената сделка", отбеляза Николов.

АЕЦ "Белене" и инвеститорите

Депутатът открои като положителен фактът, че в проекта "Белене" са съсредоточени американски, френски и руски интереси, на Китай и Република Корея. Той смята, че петте компании, които имат желание за проекта, имат и нужната опитност за изграждането на централата.

Николов подчерта, че процедурата за проекта не е спряла и че в момента тече вторият етап - запознаване на потенциалните инвеститори с документацията за АЕЦ-Белене". Според него кризата с коронавируса е създала препятствия компаниите да дойдат на място, но той се надява до края на годината те да се запознаят с проекта. След това ще тече срок от 120-150 дни за обвързващи оферти на петимата участници.

АЕЦ "Белене" - нов или стар проект

"Парламентът отмени свое решение от 2012 г. за прекратяване на "Белене". Спрямо българското законодателство това показва, че проектът не е прекъснат, а се продължава. Казвам го, защото има неправителствени организации, които питат ЕК за "новия" проект "Белене", а всъщност той не е нов, а продължение на стария, започнат от министър-председателя Симеон Сакскобургготски и тройната коалиция", коментира председателят на Енергийната комисия в НС.

Проучванията в България сочат, че българите също искат да имат и ядрена енергия в техния енергиен микс, допълни депутатът. Той припомни, че сегашното НС е единственото, което няма опозиция за проекта.

Виждам АЕЦ "Белене" да заработи 2030-2031 година" прогнозира Николов.

"Основното нещо, за да имаме ядрена централа, е да имаме обучени кадри и регулатор, който да следи за безопасността и всички действия, които се извършват при изграждането й и при експлоатацията на съоръжението. България има и двете неща - и кадри, и регулатор", категоричен е Николов.

"След голямо лобиране успяхме да осъществим енергетичните специалности да бъдат защитени и да дават специални привилегии. Такава е ядрената специалност, която е част от енергетиката - защитена специалност в МОН", поясни той.

Валентин Николов се включи в информационната среща в Плевен под мотото: "Как ще се промени Северна България с АЕЦ "Белене?"", в която участваха и областният управител Мирослав Петров и кметът на община Белене Милен Дулев.