Очаква се работниците в заводите на "Форд" в Съединените щати да се завърнат на работните си места, след като профсъюзът на Обединените автомобилни работници (UAW) постигна предварителна сделка с компанията, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес, на които се позова БТА.

Така "Форд" става първият автомобилен производител от "Голямата тройка" (или както ги наричат още "Тримата големи") на автомобилните производители в Детройт, който договори споразумение със стачкуващите работници. Синдикалното сдружение сега ще насочи вниманието си към преговорите с "Дженерал мотърс" (General Motors) и "Стелантис" (Stellantis), компанията майка на "Крайслер" (Chrysler).

Споразумението, което все още трябва да бъде ратифицирано от членовете на профсъюза, включва увеличение на заплатите с 25 процента за срок от 4 години и половина и премахване на по-ниското заплащане за някои позиции.

"Все още трябва да видим някои от детайлите, но това е голямо постижение за синдиката", каза Харли Шайкен, професор по трудовите въпроси в Калифорнийския университет в Бъркли.

Споразумението отменя отстъпките, на които синдикатът се съгласи в поредица от договори от 2007 г., когато "Дженерал мотърс" и тогавашния "Крайслер" се насочиха към фалит, а "Форд" ипотекираше активи, за да се справи със ситуацията.

Компаниите колективно са в по-добра позиция сега, въпреки че всички те са заявили, че прекомерното увеличение на заплатите ще затрудни способността им да се конкурират през следващите години с производителите с по-ниски разходи, включително с "Тесла" (Tesla).

Сделката предвижда общо увеличение на заплатите с повече от 33 процента, взимайки предвид всички компенсаторни механизми, посочиха от синдиката на Обединените автомобилни работници.

Организацията препоръча на служителите на "Форд", които сега стачкуват, да се върнат на работните си места по време на процеса на ратификация на сделката. Това означава, че производството на моделите "Супер Дюти" (Super Duty), "Бронко" (Bronco) и "Експлорър" (Explorer) може да продължи отново тази седмица.

Другите два големи автопроизводителя от Детройт - "Дженерал мотърс" и "Стелантис" заявиха вчера, че работят за постигане на споразумения със синдиката възможно най-скоро.