На около 87 000 от служителите на "Стелантис" (Stellantis) в Италия и Франция ще бъдат предложени акции от компанията, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Това е опит на автопроизводителя да им помогне да се справят с ръста на разходите за живот, както и да стимулира работата им, посочват от синдикатите.

Планът предвижда 42 000 работници във Франция и 45 000 в Италия да получат отстъпка от 20 на сто за покупка на акции на компанията в размер на 25 на сто от годишните им възнаграждения.

В отделни изявления синдикати в Италия и Франция посочиха, че "Стелантис" ще компенсира инвестираната от всеки служител сума с бонус от около 1000 евро. Френският синдикат Се Еф Е-Се Же Се (CFE-CGC) подкрепи плана, но същевременно посочи, че той не трябва да ни "позволи да загърбим справедливите очаквания на служителите за съществено увеличение на основните им заплати".

Едва 1,4 на сто от капитала на "Стелантис" принадлежи на служители на компанията.

Групата беше създадена след сливането през 2020 г. на италианско-американската автомобилна компания "Фиат Крайслер" (Fiat Chrysler) с френската Пе Ес А груп (PSA Group), компанията майка на марките "Пежо" (Peugeot) и "Ситроен" (Citroen).

Пе Ес А груп придоби "Опел" и дъщерната компания "Воксхол моторс" (Vauxhaull Motors) от американския автомобилен гигант "Дженерал мотърс" (General Motors) през август 2017 г.