Антимонополният регулатор на Южна Корея обяви днес, че ще наложи сериозни глоби на три германски автомобилостроителни компании, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.  Санкцията ще им бъде наложена заради манипулации на софтуера (компютърни програми) на колите им с дизелови двигатели, с цел да бъдат занижени отчитаните стойности на вредни емисии от изгорели газове, които те отделят.

Концерните Бе Ем Ве (BMW), "Мерцедес-Бенц" (Mercedes-Benz) и "Фолксваген" (Volkswagen Group), част от който е и "Ауди" (Audi), са "замесени в сговор, който нарушава правилата на конкуренцията и ограничава правото на избор на потребителите", се казва в съобщение на южнокорейската Комисия за честна търговия (FTC).

Глобата на "Мерцедес-Бенц" възлиза на 20,7 милиарда южнокорейски вона (16,42 милиона долара), на Бе Ем Ве на 15,7 милиарда вона (12,46 милиона долара), а "Ауди" ще трябва да плати 6 милиарда вона (4,76 милиона долара).

През миналата година "Мерцедес-Бенц" и неговото корейско подразделение бяха глобени с 20,2 милиарда вона (16,03 милиона долара) поради некоректна рекламна практика, свързана с газовите емисии на пътническите им моторни превозни средства с дизелови двигатели.

Европейската комисия наложи през 2021 г. санкция в размер на 875 милиона евро на "Фолксваген" и Бе Ем Ве, обвинявайки двете компании в сговор за ограничаване на използването на технология за пречистване на вредните газови емисии, която са разработили, припомня Ройтерс.