През следващия отоплителен сезон цената на топлинната енергия в София може да се изравни с най-ниската - тази в Перник. Това прогнозира изпълнителният директор на "Топлофикация Перник" инж. Любомир Спасов. Той подчерта, че перничани плащат най-ниската цена за топлоенергия в България - 8.5 ст. на киловатчас или 85 лева на мегаватчас с ДДС.

"На софиянци мога да кажа, че от следващия сезон те ще се възползват от щастието да имат цената, която ние даваме на перничани - цената на топлинната енергия ще бъде близка до цената, плащана от перничани, тоест най-ниска в страната."

Сериозното поевтиняване на природния газ вече беше отразено от КВЕР в цените на топлинната енергия за месец април т.г. за топлофикациите на газ. Това ще намери отражение и в сметките за месеца. В София дори цената падна и под пернишката: от 114.77 лева на мегаватчас с ДДС през месеците до април до 84.38 лева за мегаватчас с ДДС за настоящия месец.

Абонатите, които се отопляват от топлоцентрали на газ, като София, би трябвало да усетят промяна през целия сезон, цената от КВЕР беше намалена от август м.г., след като бе договорена по-ниска (с около 40%) доставна цена на руския природен газ. Засега все още няма официално решение как ще бъде възстановено надплатеното от битовите и бизнес потребители на топлинна енергия, но инж. Спасов смята, че намалението ще се почувства (за битовите абонати) с изравнителните сметки. Но най-осезаемо то ще се усети следващия сезон.

Разликата за Перник е, че местната топлофикация не използва природен газ като гориво - разходът на газ в производството е не повече от 3%-5%, което не оказва съществено влияние върху себестойността, уточни инж. Спасов.

Но пък решението е в ръцете на КЕВР, която ще реши каква да е цената за новия отоплителен сезон. Инж. Спасов все пак изрази очакване и за леко намаляване на цената и в Перник. Той отбеляза, че за редовни абонати има и допълнителни отстъпки, както и за дистанционен отчет. Тавана - 85 лева на мегаватчас, плащат само около 30% от абонатите, останалите се възползват от различните промоции и отстъпки.

Директорът на "Топлофикация Перник" е категоричен, че централното отопление е далеч по-изгодно от отопление с електричество . С електричество се плащат около 25 ст. на киловатчас - 250 лева на мегаватчас. Разликата е 3:1, изтъкна инж. Спасов.

Плащането на сметките при извънредно положение

Инж. Спасов наблегна на универсалната формула за плащане на сметките, независимо дали сме под карантинни мерки или не. И това е онлайн плащане (е-pay) или онлайн (интернет) банкиране.

Явно хората са се вслушали в призивите да се спазват противоепидемиологичните мерки, защото на нашите каси има по-сериозен спад на събираните суми. Но пък има увеличение на безкасовото плащане - отдавна предлагаме онлайн плащанията, каза инж. Спасов.

Нещо извънредно при отчитането на потреблението при извънредното положение: Променихме начина на отчитане дотолкова, доколкото се налагаше посещение на домове на абонати (такива на ежемесечен отчет), за да им бъдат отчетени водомерите. Тъй като хората все още нямат водомери с дистанционно отчитане, предложихме самоотчет и изпращане на данните от водомерите по електронен път - може по вайбър, електронна поща. Важното е информацията да стигне при нас и да сме сигурни, че това е абонатът, отбеляза инж. Спасов. Всичко останало е на дистанционно отчитане - абонатни станции, топломери, индивидуални разпределители по радиаторите и не е необходимо влизане в жилищата, добави той.

Надеждите са до средата на май извънредното положение да отмине, за да могат дружествата за дялово разпределение да минат и да направят ежегодния отчет, за да се изготвят изравнителните сметки, каза в заключение изпълнителният директор на "Топлофикация Перник".