Митинг-шествие на миньори и енергетици блокира столичната улица "Г. Раковски". Митингът е организиран от КТ "Подкрепа" с искане да бъдат запазени въгледобивът в Маришкия басейн и топлоцентралите, които работят на въглища.

Миньори и енергетици се събраха на площад "Александър Батенберг" в София за участие в митинг-шествие с искане да бъдат запазени въгледобивът в Маришкия басейн и топлоцентралите, които работят на въглища. Очаква се в него да се включат около 1000 души. 

Ако се затвори комплексът "Марица-Изток" има заплаха за енергийната сигурност, около 150 хил. души ще останат без работа. Това каза пред журналисти президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Той посочи, че отдавна има контакт с правителството по тази тема. "И позицията, която изработиха съвместно Министерството на енергетиката и МОСВ, е добра и достойна и ще бъде представена на президента, с когото с Пламен Димитров имаме среща утре, за да уточним какво ще се прави. И ми се иска България истински активно да защитава позицията си и искаме ясни индикации от всички институции, че тя ще бъде твърда", каза още синдикалистът, цитиран от Фокус.

От своя страна, министърът на енергетиката Теменужка Петкова отново призова президента Радев да защити българския интерес на срещата в Катовице, където ще се обсъждат мерките срещу замърсяването на планетата.Тя посочи, че дерогацията на ТЕЦ "Марица-Изток" 2 вече е в напреднала фаза и се надява да приключи до края на годината.

Шествието премина от бул."Цар Освободител" по улица "Раковски" и отиде до  до президентството, откъдето ще тръгне по бул."Дондуков" към КЕВР. След това ще отиде до Министерство на енергетиката, а оттам - по бул."Мария Луиза" - до Министерство на околната среда и водите. 

Заради протеста се промени временно и маршрутът на трамваите номера 20 и 22, които се движат по булевард "Дондуков".