Главният изпълнителен директор на европейския самолетостроител Еърбъс (Airbus) Гийом Фори подготвя план за преструктуриране на компанията във връзка с кризата в авиосектора, предизвикана от пандемията от коронавируса. Това съобщава днес в електронното си издание в. "Трибюн", който разполага с писмо от Фори до служители на корпорацията, предаде ТАСС.

"Мащабът на кризата, причинена от разпространението на коронавируса в нашия сектор, изисква Еърбъс да се адаптира. Тази адаптация всъщност означава значително намаляване на размера на нашето предприятие", подчертава Фори в своето обръщение. "Това ни принуждава да вземем горчиви решения, които за съжаление са необходими в защита на бъдещето нашето предприятие и нашата екосистема", допълва той.

В писмото си, отбелязва изданието, ръководителят на Еърбъс предупреждава, че показателите за глобалния въздушен трафик ще се върнат на нивото от 2019 година не по-рано от 2023 година, а вероятно чак към 2025 година. Предварителни оценки сочат, че ограниченията, свързани с разпространението на коронавируса в света, ще доведат до намаляване на производството на Еърбъс с 40 процента през 2020-2021 година. Според вестника планът за развитие на компанията, съобразен с ситуацията на пандемия, може да бъде представен в края на юни или началото на юли.