Акциите на европейския самолетостроител "Еърбъс" (Airbus) поскъпнаха в сряда до рекордни върхове с оглед на информация за нови проблеми със самолетите 737 MAX на американския конкурент "Боинг" (Boeing).

Във вторник вечерта "Боинг" заяви, че принудително приземените самолети от модела 737 MAX вероятно няма да получат одобрение за завръщането им в експлоатация до средата на 2020 година. Самолетите 737 Max са спрени за полети по цял свят от март 2019 година насам след две смъртоносни катастрофи с този модел на "Боинг" в рамките на по-малко от пет месеца.

Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) потвърди, че самолетът Boeing 737 MAX няма получи разрешение за полети преди средата на годината. FAA допълни, че "няма определена времева рамка за това, кога ще бъде завършена работата по лицензиране на модела 737 MAX". "Агенцията следва задълбочена и обмислена процедура, за да провери дали всички предложени изменения на Boeing 737 Max отговарят на най-високите стандарти за сертифициране", добави американският регулатор.

След новината акциите на Boeing се сринаха първоначално с над 5% по време на вчерашната сесия на Уолстрийт, като дори бяха спрени за кратко от търговия след доклада на FAA, преди да приключат с понижение от 3,33%. По време на днешната извънборсова търговия те продължава да поевтиняват с близо 1%.

От новите проблеми на "Боинг" обаче се възползва неговия европейски основен конкурент "Еърбъс", като акциите на Airbus, търгувани в сряда на борсата в Париж, поскъпват с 2% към рекорден ценови връх от 139,22 евро за една акция.