Арбитражът на Световната търговска организация (СТО) отхвърли иска на Европейския съюз за размера на митата, които САЩ могат да наложат на стоки от ЕС съгласно прието по-рано решение на арбитрите във връзка с нарушаването на правилата за субсидиране на европейския самолетостроител Еърбъс (Airbus). Това съобщи ТАСС, позовавайки се на анонимен източник. Това означава, че митата остават както беше определено на равнище близо 7,5 милиарда долара годишно.

Арбитражната група стигна до заключението, че ЕС и четири негови страни членки не са взели мерки съгласно своите ангажименти, отбеляза източникът. По-рано приетото решение за размера на митата, с които САЩ могат да обложат европейски стоки, остава в сила, допълни той.

По-рано Ройтерс съобщи, позовавайки се на източници, че според СТО е възможно да се преразгледа към понижение оценката за щетите, понесени от американския самолетостроител Боинг (Boeing) в продължаващия вече 15 години конфликт, въпреки че Брюксел е продължил да субсидира Еърбъс.

Според източниците СТО е на мнение, че моделът А350 продължава да бъде субсидиран в резултат на предишни държавни заеми.