Американският регулатор за далекосъобщения планира да гласува през ноември за определяне на китайските компании "Хуавей" (Huawei) и ZTE като рискови за националната сигурност, налагайки по този начин забрана на техните провинциални клиенти в САЩ, доставящи телекомуникационни услуги, да се възползват от правителствен фонд за 8,5 млрд. долара за закупуване на оборудване или услуги.

Федералната комисия за съобщения (FCC) също така планира да предложи на тези доставчици на телекомуникационни услуги да премахват и да заменят настоящото им оборудване от тези китайски компании, заявиха служители на FCC, цитирани от Ройтерс.

На срещата, определена за 19 ноември, FCC планира да реши, дали да попита тези провинциални доставчици колко ще струва премахването и подмяната на оборудването на Huawei Technologies Co Ltd. и на ZTE Corp. от съществуващите телекомуникационни мрежи и да обмисли създаването на програма за възстановяване на средства за компенсиране на разходите при отстраняване на китайското им оборудване.

"Що се отнася до сигурността на 5G мрежите и Америка, ние не можем да си позволим да поемем риск и да се надяваме на най-доброто", заяви председателят на Федералната комисия за съобщения Аджит Пей.

"Докато САЩ надграждат мрежите си до следващото поколение безжични технологии - 5G - не можем да пренебрегнем риска китайското правителство да се стреми да използва мрежови уязвимости, за да участва в шпионаж, да вмъква злонамерен софтуер и вируси и по друг начин да компрометира нашите критични комуникационни мрежи", допълни той.

Това е последното от поредицата действия на правителството на САЩ, насочени към блокиране на американските компании да купуват оборудване от Huawei и ZTE. Двете китайски технологични компании ще разполагат с 30 дни, за да оспорват определянето от FCC, че те представляват риск за национална сигурност, като окончателното решение за задължително премахване на тяхното оборудване се очаква да бъде взето най-рано през следващата година.

"За 30 години бизнес "Хуавей" никога не е имала сериозен инцидент, свързан със сигурността, в 170-те страни, в които работим", заяви говорител на китайската компания в Шенжен, Китай. "Днешното предложение, публикувано от председателя на FCC, засяга само доставчиците на широколентови услуги в най-необслужваните провинциални райони на Съединените щати", заяви говорителят на китайската компания и подчерта: "Подобно действие ще разшири още повече цифровите различия, забавяйки темповете на икономическо развитие, без допълнително обезпечаване на американските телекомуникационни мрежи".

На този етап от компанията ZTE отказаха да коментират информацията на Ройтерс.

Говорителят на китайското външно министерство Гън Шуан заяви, че Китай е "решително против" Съединените щати да оказват такъв натиск върху китайските компании, който представлява "икономически тормоз" и е против претенциите на САЩ да следват принципите на пазарната икономика.

Това решение би навредило само на американските потребители, особено в провинциалните региони, които дори биха могли да останат без телекомуникационни услуги, посочи той на редовен брифинг. "Не знам как САЩ гледат на подобен риск", допълни Гън Шуан.

Съединените щати трябва да спрат да се опитват да петнят китайските компании и да им осигурят недискриминационна среда, в която да работят, каза той.

По-рано в понеделник президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Вашингтон ще работи съвместно с "държавите - единомишленици" за насърчаване на сигурността на високоскоростните мрежи от пето поколение (5G).