Молбата на холдинга EN+, който е собственост на Олег Дерипаска да бъдат временно свалени санкциите на Министерството на финансите на САЩ срещу "Русал" е отхвърлена. Това съобщи "Блумбърг".

Планът бе задействан преди дни, а Дерипаска обяви, чее готов да се откаже от акциите си в "Русал" и да ги прехвърли за управление на екип, одобрен от американското финансово министерство.

Така Дерипаска щеше да има под 50% от акциите на "Русал" при 66% в момента. Руският олигарх обаче не посочи нито едно име на независим директор, който да влезе в екипа и да бъде одобрен от американците. Също така не бе ясно и кой ще притежава акциите на Дерипаска, прехвърлени за управление на независимия екип.

Заради санкциите производството на алуминий от "Русал" започна да се съкращава, като най-песимистичните сценарии предвиждат това съкращаване да достигне до 70%. В момента "Русал" е в остър недостиг на валута, за да посреща задълженията към кредиторите си. По оценки на независими експерти, става дума за липса на 1.5 милиарда долара годишно.

Ако до 23 ноември, когато изтича крайния срок, даден от министерството на финансите на САЩ няма промяна в собствеността на алуминиевата компания, то тя може да стигне до фалит и да спре напълно дейността си.