Руският олигарх Олег Дерипаска изпълни условието на Министерството на финансите на САЩ и се отказа от контрола върху своите компании "Русал" и En+, съобщи Eadaily.

Освен това, оставка подаде и целият топ-мениджмънт на "Русал" и от 23 май има нов временно управляващ компанията. Това също бе условие на САЩ за евентуално отменяне на санкциите срещу компанията.

Сега се очаква на мястото на напусналите Съвета на директорите да бъдат назначени независими управленци. За Дерипаска остава още един болезнен ход- да се откаже и от контрола върху руската икономическа група ГАЗ.

Дерипаска попадна в последния санкционен списък на Министерството на финансите на САЩ и това доведе до рухване на акциите на неговите компании, както и до спиране на търговията с руски алуминий на Лондонската метална борса. В резултат компанията "Русал" се оказа на границата на фалит, а 63 000 работни места в Русия бяха сериозно застрашени от закриване.

 Преди дни и руската банка ВТБ обяви, че няма да работи с компаниите на олигарха и няма да им отпуска повече кредити, докато са под американски санкции.