Американските власти повдигнаха обвинения срещу китайски магнат в сферата на недвижимите имоти, базиран в Ню Йорк, за извършване на измама за милиарди долари, съобщи Би Би Си (BBC).

Го Вънгуей и един от неговите бизнес партньори и финансист - Кин Мин Цзе, са обвинени в електронни измами, измами с ценни книжа, банкови измами и пране на пари.

Го е критик на китайското правителство и сътрудник на бившия главен стратег на Белия дом Стивън Банън.

Пожар избухна в мезонета на Го в Манхатън часове след ареста му. Говорител на градската противопожарна служба каза, че пожарът е потушен, няма пострадали и причината все още се разследва.

В онлайн публикация по-рано Го заяви, че е бил разпитван повече от час с белезници на ръце. По-късно, в сряда, той пледира невинен пред федерален съд в Манхатън, но беше задържан без да му бъде определена гаранция.

Го носи няколко псевдонима, включително Майлс Го, Майлс Куок и "Брат Седем". Той беше посочен в обвинителния акт, разпечатан в сряда, като Хо Ван Куок.

В обвинителния акт се твърди, че Го и Дзе са събрали 1 млрд. долара от хиляди онлайн последователи, които смятали, че финансират медиен бизнес и ексклузивен членски клуб. Твърди се също, че са използвали криптовалута, наречена Himalaya Coin, за да откраднат милиони от инвеститорите.

Опозицията на Го срещу Китайската комунистическа партия и връзките му с високопоставени, десни американски политици и активисти му спечелиха стотици хиляди онлайн последователи, повечето от които китайци, живеещи в западните страни.

Прокурорите смятат, че той се е възползвал от плодотворното си онлайн присъствие, за да събере пари за начинанията си. Но вместо да бъдат инвестирани в бизнес, средствата са били насочени към лични сметки, свързани с Го и Дзе.

Би Би Си съобщи, че парите са похарчени за имение с площ 4345 кв. м в Ню Джърси, спортни коли Lamborghini, Bugatti и Ferrari и китайски и персийски килими на стойност почти 1 милион долара.

Прокурорите разкриват, че 100 милиона долара са били вложени във високорисков хедж фонд; пари са били похарчени и за други луксозни стоки, като пиано на стойност 140 000 долара, телевизор за 62 000 долара и установка за камина на стойност 53 000 долара.