Американските законодатели и Белият дом обмислят нови правила, които да ограничат достъпа на Китай до модерни технологии, които биха могли да бъдат използвани във военни действия, като част от противопоставянето между двете най-големи икономики в света. Сега правителството на САЩ изглежда е готово да разшири ограниченията си в нова област, а именно американските финансови средства, с които се финансира развитието на подобни технологии на територията на Китай, пише "Ню Йорк таймс" в анализ по темата.

В продължение на месеци администрацията на Байдън подготвя ограничения за инвестициите, които американските фирми могат да правят в Китай, особено в области като разработването на суперкомпютри.

Тези мерки вече са до голяма степен завършени и могат да бъдат издадени в рамките на два месеца. Американското финансово министерство се е свързало с различни правителства, включително такива на членки на Европейския съюз, за да се опита да гарантира, че те няма да предоставят подобно финансиране на Китай, при положение, че САЩ го прекратят, са посочили пред "Ню Йорк таймс" източници, запознати с дискусиите по въпроса.

На изслушване пред Конгреса на САЩ във вторник, насочено към разглеждане на заплахите за националната сигурност от страна на Китай, членът на Камарата на представителите Блейн Люткемайер, републиканец от Мисури, е заявил, че трябва да се разгледат "варианти за елиминиране на американския капитал, който тече в някои области" към Китай.

На свой ред конгресменът Максин Уотърс, демократ от Калифорния, е казал, че САЩ трябва да се уверят, че "хедж фондовете, фирмите за частен капитал и Уолстрийт не инвестират по начини, които вредят на нашата икономика или финансират враждебните действия на китайското правителство".

Американски държавни служители са все по-загрижени за използването на биотехнологии в Китай, но според източници Белият дом е решил да изключи сектора от обхвата на рестрикциите, поне първоначално.

Поддръжниците на ограниченията на инвестициите казват, че новите мерки ще помогнат за запълването на значителна пукнатини в икономическите бариери, които САЩ създават пред взаимоотношенията си с Китай. Правителството вече забрани на американските компании да продават директно определени нови технологии на Китай и отдавна наблюдава инвестициите, които китайските компании правят в страната за потенциални рискове за сигурността.

Според Рори Мърфи, вицепрезидент по правителствените въпроси на Американско-китайския бизнес съвет, е "по-лесно е да се каже, отколкото да се извърши" анализ на изходящите американски инвестиции към Китай. "Това са технически и сложни сектори и детайлите са критични", е добавил той.

Големи американски инвестиционни фирми, сред които и "Блекстоун" (Blackstone), Кей Кей Ар (KKR), Карлайл груп (Carlyle Group), "Варбург Пинкус" (Warburg Pincus), "Бейн кепитъл" (Bain Capital) и "Силвър Лейк" (Silver Lake), имат значителна експозиция към Китай. Според проучване на изследователска компания "Родиум груп" (Rhodium Group), американските инвеститори извършват около 3000 трансакции годишно в Китай, както преки чуждестранни инвестиции, така и сделки с рисков капитал, като около 500 от тях са оценени на над 1 милион долара.

Финансовото министерство на САЩ междувременно обяви за нова серия санкции - към иранския петрол и към група руски хакери.

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън е наложила санкции срещу седмина водещи членове на известната руска хакерска група "Трикбот" (Trickbot), предаде Ройтерс, като се позова на американското министерство на финансите.

Санкциите са насочени срещу седем физически лица, шестима руснаци и украинец, става ясно от сайта на ведомството.

Междувременно Великобритания заяви, че също е санкционирала седемте лица, които тя нарече киберпрестъпници, и е координирала своите действия със САЩ. "Тези лица са свързани с разработката и разпространяването на редица щамове на рансъмуеър, които са вземали на прицел Великобритания и САЩ", се казва в британско изявление.

Подобни мерки често са символични, тъй като създателите на рансъмуеър вирусите обикновено извършват деянията си извън обсега на правомощията на службите на САЩ, посочва Ройтерс.

САЩ наложиха санкции и срещу компании, които обвиниха, че играят жизненоважна роля в производството, продажбата и доставките на ирански петрол и петролни продукти за купувачи в Азия, предаде Ройтерс.

Министерството на финансите заяви, че е наложило санкции срещу шест базирани в Иран производители на петролни продукти или техни дъщерни дружества, както и срещу три компании в Малайзия и Сингапур, заради производство, продажба и доставки на ирански петрол и петролни продукти на стойност стотици милиони долари.

Този пореден ход на САЩ срещу контрабандата на ирански петрол идва на фона на буксуващите опити за съживяване на иранската ядрена сделка от 2015 година, посочва Ройтерс. Отношенията между Ислямската република и Запада са все по-напрегнати, а антиправителствените протести в Иран продължават.

"Иран все по-често се обръща към купувачи в Източна Азия, за да продава своя петрол и петролни продукти в нарушение на санкциите от страна на САЩ", се казва в изявление на американското финансово министерство.

Иранската мисия към ООН в Ню Йорк не е отговорила веднага на запитване за коментар на информацията.