Сръбска делегация, водена от президента Александър Вучич, подписа днес в Пекин серия от договори за сътрудничество с Китай, предаде Танюг.

Един от подписаните документи е меморандум за сътрудничество с китайския консорциум Power Construction Compаny и азербайджансакта компания AzVirt за изпълнение на проект за участък от околовръстен път около Белград, включващ и мост на Дунав, на обща стойност 500 милиона евро.

С китайската компания CRBC е подписан общ договор за реконструкция и модернизация на железопътната част от Коридор 10 от Белград до границата със Северна Македония, която е важна за свързването на Централна Европа с гръцкото пристанище Пирея.

Сръбското министерство на строителството, транспорта и инфраструктурата и китайското министерство на търговията се договориха да създадат работна група за инвестиционно сътрудничество в рамките на съществуващата междуправителствена комисия за търговско и икономическо сътрудничество на Сърбия и Китай.

Двете страни подписаха и меморандум за сътрудничество по проекта за изграждане на метро в Белград и споразумение за сътрудничество с китайската компания CRBC за създаване на сръбско-китайски индустриален парк в Сърбия.

Очаква се по време на посещението на сръбската делегация в Китай да бъдат подписани още споразумение за стопанско-техническо сътрудничество между правителствата на двете страни, договор за кредит от китайската банка EXIM за строителството на Коридор 11, както и план за двустранно сътрудничество между двете правителства в рамките на инициативата "Един пояс - един път".