Германският концерн "Сименс" (Siemens) съобщи, че напуска руския пазар заради войната в Украйна. Това се посочва в комюнике, публикувано днес и цитирано от ТАСС и БТА. С руския пазар късат и финландската "Фортум" (Fortum), а се обмисля оттеглянето и на германската компания (собственост на "Фортум") - "Унипер" (Uniper), за която се заговори, че приела да плаща за газа, който купува, с рубли. 

"Сименс" е започнала процедура по съкращаване на производствената си дейност и цялата си промишлена дейност. "Сименс" бе една от първите компании, спрели всички нови операции и международни доставки в Русия, за да оцени ситуацията и да гарантира безопасността на 3000 сътрудници в страната, сочи съобщението.

През 2018 година концернът отбеляза 165-годишен юбилей в Русия.

Финландската енергийна компания "Фортум" също е решила да напусне руския пазар и да продаде активи в страната, се посочва в комюнике на концерна, цитирано от ТАСС.

В допълнение към по-рано обявеното прекратяване на инвестициите и финансиране на руските ни дъщерни компании, решихме да пристъпим към контролирано напускане на руския пазар. Това включва и потенциална продажба на руските активи на "Фортум", според съобщението.

От компанията добавиха, че процесът на напускане ще отнеме известно време и ще изисква регулаторно одобрение. "Фортум" възнамерява да спре използването на марката си в Русия.

Излизането на германския концерн "Унипер" (Uniper) от руската дъщерна компания "Юнипро" ще бъде възобновено при появата на такава възможност, се посочва в комюникето на "Фортум" (финската компания владее 78 на сто от акциите на "Унипер"). "Унипер" притежава 83,73 на сто от акциите на "Юнипро".

"Унипер" - голям вносител на руски газ в Германия, заяви неотдавна, че обмисля да приеме наложената с президентски указ схема за разплащане на доставките през рублеви сметки в "Газпромбанк".