Купеният наскоро на търг по-евтин природен газ ще повлияе на цените през есенно-зимния период. През следващото тримесечие ще бъде обявен нов търг за покупка на газ, по-евтин от този, който получаваме по дългосрочния договор с руската компания "Газпром експорт". Това каза по БНР изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов.

Гръцката компания DEPА S.A. спечели първия търг, като в офертата си бе записала за произход на газа вътрешната система на Гърция.

Павлов отбеляза, че купените на търга количества (1 532 000 MWh - б.р.), които по думите му са са около 5% от годишното вътрешно потребление, ще бъдат нагнетени в газохранилището (в Чирен), за да бъдат доставени през зимния период. Павлов изрази предположение, че вторият търг ще бъде за над 50 милиона кубични метра (първият беше за 144 млн. куб. метра). Това са възможностите, към момента, за третото тримесечие - така отговори директорът на "Булгаргаз" на въпрос защо не се купува повече. Друго основание е необходимостта от изпълнение на договора с "Газпром експорт", съгласно който "Булгаргаз" има задължение да приема през летния период определени количества. Във връзка с това ние ще закупим тези количества, които няма да доведат до нарушаване на договора с основния ни доставчик, поясни Николай Павлов. Той не пожела да коментира информация от пресата за цената на купения газ, нито детайли около сделката. Според гръцки източници цената, постигната на търга е била с 10% по-ниска от доставната по договор с основния и постоянен доставчик, съобщи БНР.

"Булгаргаз" има готовност да купи газ и чрез пряко договаряне, ако цената, която се предлага от търговеца, е по-ниска от доставната, тъй като това дава възможност крайната цена за потребителите да бъде по-ниска. Николай Павлов допълни, че от юли се очаква синьото гориво да поевтинее с около процент. Но не се ангажира с прогноза как това ще се отрази на сметките на потребителите.