Възобновяемият водород вече става конкурентоспособен за употреба в тежкотоварния транспорт, установи нов анализ по поръчка на австралийското правителството. И се очаква да стане най-евтиният от всички източници на водород до средата на века, информира Reneweconomy.

Анализът, поръчан от Clean Energy Finance Corporation (CEFC), установи, че зеленият водород вече се доближава по конкурентоспособност до разходите за използване в секторите на тежките товарни превози, автобусите и за региони, където няма изградена електропреносна мрежа. До края на десетилетието се очаква зеленият водород да бъде жизнеспособен в повечето транспортни сектори.

Докладът, изготвен от консултантската компания Advisian, установява, че зеленият водород бързо се превръща в жизнеспособна алтернатива на много петролни горива и има голям потенциал да стане и жизнеспособен конкурент на изкопаемите газове. Анализът изчислява, че настоящите разходи за зелен водород са около 3,88 долара за килограм, когато се произвеждат на място с доставки на възобновяема електроенергия.

Очаква се тези разходи да паднат значително под 2 долара за килограм до 2050 г., ако не и по-рано, като се предвижда възобновяемият водород да се превърне в най-евтиния източник на водород - изпреварвайки както "сивия", така и "синия" водород, произведен с изкопаеми горива.

От Advisian прогнозират, че до 2050 г. или по-рано зеленият водород вероятно ще бъде по-евтин източник на енергия в редица тежки транспортни приложения, включително автобуси, минни превозни средства и авиация, както и конкурентоспособен за употреба в редица индустриални приложения, като стоманодобивните заводи, производството на метанол и амоняк.

Интересен факт от доклада е, че зеленият водород ще остане труднодостъпен за употреба в пътнически превозни средства далеч след 2030 г., като електромобилите вероятно ще се утвърдят по-рано на пазара, за да заменят конвенционалните двигатели с вътрешно горене. Но зеленият водород може да се появи като силно конкурентно гориво за леки пътнически превозни средства до 2050 г., главно благодарение на спадащите разходи при технологиите с горивни клетки.

Изпълнителният директор на CEFC Ян Лиърмонт заяви, че агенцията е възложила изследването, за да предостави на австралийските индустрии широкият набор от възможности, които се създават от зеления водород.

"Съществува огромно вълнение около потенциала да се създаде зелен водород, за да се осигури по-чист и по-траен енергиен източник. Както при всяка нова технология, разходите ще намаляват с времето", каза Лиърмонт.

"Целта на този анализ е да даде на участниците в индустрията и на инвеститорите разбиране за потенциалната употреба в икономиката на водород в австралийския контекст, включително потенциалните възможности за ранна употреба. Нашият опит в развитието на слънчевия и вятърния сектор показва, че цените бързо намаляват, тъй като новата индустрия достига мащаб и техническа компетентност. Обнадеждаващо е да се види подобна траектория и за впечатляващия водороден сектор."

3e-news.net