Русия не може да претендира за държавен имунитет, за да избегне изпълнението на арбитражно решение на стойност близо 60 млрд. долара, постанови днес Върховният съд на Лондон, цитиран от Ройтерс. Делото е заведено от бивши инвеститори на някогашния руски енергиен гигант ЮКОС заради отчуждаването на компанията от Москва.

На трима бивши акционери на ЮКОС - "Хъли ентърпрайзис" (Hulley Enterprises), "Юкос юнивърсъл" (Yukos Universal) и "Ветърън петролиъм" (Veteran Petroleum), бяха присъдени малко над 50 милиарда долара от арбитражен съд в Хага през 2014 г. на основание, че Русия умишлено е докарала компанията до фалит. Оттогава те се опитват да си получат присъдената сума, която вече достига близо 60 милиарда долара при лихви от 2,5 милиона долара на ден, във Великобритания, САЩ и Нидерландия.

Спиране на делото в Лондон, наложено през 2016 г., докато Русия оспорваше арбитража в Нидерландия, бе отменено миналата година, след като Нидерландският върховен съд отхвърли жалбата през 2021 г.

Днес Върховният съд се произнесе в полза на ищците. Според съдията по делото искането на Русия за държавен имунитет следва да бъде отхвърлено, тъй като страната се е съгласила да участва в арбитражно производство.

Москва твърди, че бившите акционери на ЮКОС не са добросъвестни инвеститори. Контролът върху активите на тази компания е съпроводен от редица незаконни действия, включително конспирация и подкуп на длъжностни лица. По време на управлението на "Юкос" от бившите мажоритарни собственици имаше масово укриване на данъци, незаконно изтегляне на активи в чужбина, пране на пари и други незаконни действия, каза през 2020 г. шефът на Международния център за правна защита Андрей Кондаков, който представлява интересите на Русия в този случай.