Американската група Локхийд Мартин (Lockheed Martin) е подписала споразумение с румънската фирма Ромаеро (Romaero S.A.), въз основа на който в Румъния ще бъде открит център за асемблиране и модернизиране на прочутите военни хеликоптери Блек хоук (Black Hawk), съобщава в. "Ромъния либера", цитиран от БТА. (Хеликоптерите се произвеждат от Сикорски Еъркрафт (Sikorsky Aircraft), компания на Локхийд Мартин.)

Специализираният център в Букурещ първоначално ще осигурява поддръжка и модернизация на хеликоптери Блек хоук, а в перспектива може да извършва и асемблиране от части и компоненти, внесени от филиала на Локхийд Мартин в Полша.

На церемонията по подписване на договора, която се състоя вчера, присъстваха румънски, американски и полски официални представители, включително посланиците на САЩ и Полша в Букурещ.

"Този джойнт венчър между Локхийд Мартин и Ромаеро е проява на нашето партньорство в областта на сигурността и изключителната връзка между Съединените щати, Румъния и Полша. (...) Този износ на технология към нашите съюзници от Централна и Източна Европа ме уверява, че нашите държави ще продължат да си сътрудничат успешно, за да защитават границите си. Румъния ще има подобрен въздушен капацитет благодарение на това", заяви американският посланик в Букурещ Адриан Цукерман.