Росатом е на мнение, че проектът за строителство на АЕЦ "Белене" в България може да се изпълни в международно сътрудничество, съобщи ТАСС, като цитира ръководителя на руската държавна корпорация Алексей Лихачов.

13 заявления са подадени за участие в организацията на проекта АЕЦ"Белене". 

Заявления за стратегически инвеститор за проекта АЕЦ "Белене", за участие в организацията на проекта чрез закупуване на оборудване и заявление за договор за изкупуване на електроенергия. 7 от заявленията са подадени от компании, желаещи да участват като стратегически инвеститор. 2 са исканията за участие в проекта чрез доставка на оборудване. 4 са заявленията, съдържащи информация за договор за изкупуване на енергия", обясни още министърът на енергетиката.

За нас този проект е важен, считаме, че е значим за Росатом, каза Лихачов в кулоарите на световното състезание Уърлдскилс (WorldSkills) в Казан.

По думите му причините за това са две. Първата е, че оборудването там е на Росатом. Втората причина е, че става дума за развитието на инфраструктурата и енергетиката на България и предвид, че действащите блокове в АЕЦ "Козлодуй" са руски, "по наши технологии, затова за нас е важно да запазим приемствеността".

Лихачов изрази благодарността на Росатом към България за откритостта и обективността при организирането на тръжните процедури. Освен това, по думите му, проектът може да се изпълни в международно сътрудничество.

Лихачов отбеляза, че след като българските власти определят окончателните условия за изпълнението на проекта, компанията е гъвката и може да допусне различни варианти.