Проектът на Rolls-Royce за малък модулен ядрен реактор (small modular nuclear reactor SMR) вероятно ще получи регулаторно одобрение в Обединеното кралство до средата на 2024 г., производството на енергия и включването й в мрежата може да стане до 2029 г., Това отбеляза Пол Стайн, председател на департамента "Малки модулни реактори" на Rolls-Royce, цитиран от Ройтерс.

Британското правителство поиска от своя ядрен регулатор да започне процеса на одобрение през март, след като подкрепи финансиране на Rolls-Royce от 546 милиона долара през ноември за разработването на първия в страната SMR реактор.

Политиците се надяват, че SMR ще помогнат за намаляване на зависимостта от изкопаеми горива и на въглеродните емисии.

Пред Ройтерс Стайн каза, че регулаторният "процес е стартиран и вероятно ще бъде завършен в средата на 2024 г."

"Опитваме се да работим с правителството на Обединеното кралство и с други, за да започнат поръчките, за да можем да се включим в мрежата до 2029 г."

Междувременно Rolls-Royce ще започне да произвежда части по проекта, които е малко вероятно да претърпят промени, добави Стайн.

Всеки 470-мегаватов (MW) SMR струва 1,8 милиарда паунда (2,34 милиарда долара) и ще бъде построен на терен от 10 акра, с размерите на около 10 футболни игрища.

За разлика от традиционните реактори, SMR са по-евтини, изграждането има става по-бързо; могат да се разположат и на кораби и самолети. "Модулният" им формат означава, че те могат да бъдат пренесени с контейнер от мястото на производство и сравнително бързо инсталирани на всеки предложен обект.