Реклама, публикувана от ирландската авиокомпания Райънеър (Ryanair), в която на жаргон се казва, че хората могат да се ваксинират и след това да отидат на почивка, е изтеглена от британския регулатор, предаде ДПА.

Агенцията по рекламни стандарти (АРС - ASA) съобщи, че е получила 2370 жалби за рекламата, излъчена между 26 декември и 3 януари, което я нарежда на трето място по този показател за всички времена.

Рекламата е излъчена по телевизията и изобразява спринцовка с текст, в който пише, че "ваксините идват".

Следва глас, който казва: "Ковид ваксините идват. Затова резервирайте сега вашите великденски и летни празници с Райънеър. Един милион места в продажба от 19,99 лири (27 долара) до слънчеви дестинации в Испания, Италия, Португалия, Гърция и много други. Така че можете да ударите (една ваксина - бел. ред.) и да потеглите!"

Според зрителите, които са се оплакали, рекламата внушава, че по-голямата част от населението ще бъде успешно ваксинирана срещу Ковид- 19 до пролетта или лятото на 2021 година и ще може да пътува.

Жалбоподателите намират рекламата за заблуждаваща и безотговорна, а израза "удари едно и тръгвай" - за обиден.

След разследване регулаторът потвърди, че рекламата е подвеждаща и безотговорна, но заяви, че не е обидна според неговите правила.

Райънеър заяви пред ДПА, че "уважително не се съгласява" с решението на АРС. Превозвачът описа рекламата като "фактическа и точна", тъй като ваксините се разпространяват вече.

Макар решението да е неоснователно, Райънеър ще се съобрази с него и рекламите Jab&Go повече няма да бъдат пускани, добави говорител.