Американският технологичен гигант Амазон (Amazon) получи разрешение от федералната авиационна служба на САЩ да използва дронове за доставки на поръчки. Това се посочва в съобщение на Федералната авиационна администрация, съобщиха АП и ТАСС.

От документа става ясно, че на 29 август службата е разрешила използването на дронове за услугата Прайм еър (Prime Air), която е собственост на Амазон.

Регулаторът досега е издавал два пъти такива разрешения в САЩ. Първото за услугата Уинг авиейшън (Wing Aviation), която е собственост на Алфабет (Alphabet), компанията майка на Гугъл (Google). Второто - на подразделение на компанията за експресни доставки Ю Пи Ес (UPS).

Преди няколко дни Амазон съобщи, че купува 1800 електрически ванове за доставка на стоки от Мерцедес-Бенц (Mercedes-Benz), което към момента на съобщението (28 август 2020 г.) е най-голямата подобна поръчка за германския автомобилостроител, предаде Асошиейтед прес.

При обявяването на поръчката Мерцедес изтъкна, че ще се присъедини към климатичната инициатива на основателя на Амазон Джеф Безос. Подписвайки "Климатичният залог", Мерцедес-Бенц се ангажира да стане изцяло въглеродно неутрален до 2039 година.

Транспортният сектор, включително увеличението на доставките от компании за онлайн търговия на дребно като Амазон, е основният източник на въглеродни емисии.

Нуждаем се от постоянни иновации и партньорство с автомобилостроители като Мерцедес-Бенц, за да декарбонизираме транспортния сектор и да се опитаме да спрем климатичната криза, заяви в комюнике Безос.

Амазон е най-голямата в света корпорация за онлайн търговия. Създадена е през 1994 година от Джеф Безос, който е най-богатият човек в света.