Ирландският нискотарифен авиопревозвач Райънеър (Ryanair) анулира за утре още полети от и към Германия в допълнение към отменените полети в други европейски страни, предаде ДПА.

Решението на пилотския синдикат Кокпит (Cockpit) да участва в стачката ще доведе до отмяната на 35 до 45 полета от и до Германия, каза днес в Дъблин маркетинг директорът на Райънеър Кени Джейкъбс.

Отменените полети представляват 10 процента от германските полети на авиокомпанията в петък.

Дъблинският нискотарифен авиопревозвач обяви по-рано тази седмица, че отменя 150 от общо 2400 полета утре заради стачките на кабинния персонал в Белгия, Италия, Холандия, Португалия, Испания и Германия.

Кени Джейкъбс отбеляза, че Райънеър е на мнение, че германският синдикат Ферди (Verdi), който представлява кабинния персонал, също ще участва в стачката. Очаква се профсъюзът да обяви окончателното си решение по-късно днес.

Райънеър внесе жалба пред регулаторните органи за конкуренцията в ЕС, според която конкурентни компании стоят зад тези координирани протестни действия.

Компанията изразява разочарование, че германският синдикат Кокпит се присъединява към стачката, като отбелязва, че има напредък в преговорите с профсъюза във вторник, включително назначаването на медиатор.

Райънеър съобщи във вторник, че е подписал нов договор с кабинния си персонал в Италия, който влиза в сила от 1 октомври за три години.