Нискотарифната авиокомпания "Райънеър" (Ryanair) затваря своята база на летище Брюксел, съобщи белгийската агенция Белга, която се позовава на профсъюза Обща конфедерация на християнските синдикати (ACV Puls), предаде Ройтерс, цитирана от БТа.

Решението на авиопревозвача може да доведе до съкращаването на 59 работни позиции, се казва в съобщението.

Двата самолета на "Райънеър", които са базирани на летище Брюксел, бяха пренасочени към други бази на авиокомпанията за през зимния период на 2022-2023 г. Днес "Райънеър" потвърди, че няма да отвори базата през лятото на тази година поради решението на оператора на летище Брюксел да повиши с 11 на сто от април летищните такси, информира специализираното издание aviation24.be.

"Райънеър" е потвърдила, че не се отказва от плановете си през това лято да осъществява полети до 12 дестинации от и до летище Брюксел. Те обаче ще бъдат изпълнявани със самолети, които не са постоянно базирани в Белгия.

Нискотарифната авиокомпания разполага със 17 самолета, базирани на белгийското летище "Шарлероа", южно от Брюксел. "Райънеър" не е споменавала да се готви да затвори и тази база, отбелязва Ройтерс.