Стачка на служителите на нискотарифния авиопревозвач "Райънеър" се очаква да доведе до отмяната на 152 полета днес и утре на летище "Шарлероа" в Брюксел, предаде Франс прес.

Близо 400 от наетите в Белгия стюарди и стюардеси вече стачкуваха от 30 декември до 1 януари.

"Шарлероа" е второто по натовареност летище в Белгия, отбелязва Франс прес. Очаква се протестът да обърка плановете на около 20 000 пътници.

Прогнозата е, че стачката няма да засегне самолети на "Райънеър", базирани в други страни. От Белгия ирландската авиокомпания управлява 15 машини, допълва агенцията.

Междувременно агенцията Евроконтрол предупреди, че въздушният трафик в Европа ще бъде изправен пред още големи нарушения на летателните графици през 2023 г. Тъй като през 2022 година пътуванията със самолет станаха много по-интензивни след две години пандемия от Covid-19, но индустрията се оказа неподготвена да се справи с новото натоварване, отбелязва агенцията, цитирана от "Файненшъл таймс".

Заради руската война в Украйна и затвореното въздушно пространство над двете държави практически свободно за летене е 80% от цялото въздушно пространство над Европа, коментират анализатори. Липсата на единна организация допълнително затруднява въздушния трафик, а честите стачки на летателния и наземния персонал и недостигът на кадри допълнително влошава ситуацията.

В края на декември Евроконтрол предупреди, че 2023 г. може да бъде най-тежката година от десетилетие за управлението на задръстеното въздушно пространство в региона, тъй като авиокомпаниите започват да се връщат към предпандемичните графици на полетите си.

Закъсненията на полетите са само една част от комбинация от проблеми, с които се бореха авиокомпании и летища през лятото на миналата година, коментират анализатори и припомнят, че много големи летища бяха принудени да наложат таван на броя на пътниците. В същото време много авиокомпании отмениха хиляди полети, тъй като недостигът на служители в индустрията не им позволи да изпълнят планираните си графици.